X

𝐂𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐣𝐨𝐚𝐜𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐜𝐮𝐢

𝐂𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐣𝐨𝐚𝐜𝐚̆ 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐜𝐮𝐢

Grădinița din satul Caracui, Hâncești, a fost reabilitată capital. Lucrările au fost efectuate prin Programul Național „Satul European”, ediția I, oferind beneficii pentru cei circa 70 de copii care frecventează instituția de educație timpurie, transmite MOLDPRES.

Proiectul a inclus schimbarea completă a acoperișurilor celor cinci blocuri ale instituției preșcolare, care erau deteriorate și nu fuseseră reparate capital de la înființarea grădiniței, în 1980. Este vorba de blocul alimentar, care include depozitul de produse și spălătoria, cel unde se află sala de festivități, cabinetul metodic și cabinetul medicului, precum și blocurile destinate grupelor de copii. La fel, au fost schimbate geamurile, ușile, termoizolați pereții și restaurate soclul și pereul clădirilor. Totodată, au fost reparate capital și scările de acces către sala de festivități.

Primarul localității, Anatolie Dubceac susține că îmbunătățirile au transformat grădinița într-un spațiu modern și sigur pentru educația copiilor, contribuind în același timp la crearea unor condiții optime de muncă pentru cei 15 angajați ai instituției.

Citește și: Unde mergem în acest weekend să privim fotbal

Acum, cei în jur de 70 de copii care frecventează instituția preșcolară beneficiază de condiții foarte bune pentru desfășurarea activităților zilnice. Nu mai avem probleme cu tavanul umed după ploi sau ninsori, iar mucegaiul de pe pereți, care afecta adesea sănătatea micuților, a dispărut. În plus, cheltuielile pentru încălzirea încăperilor în perioada rece a anului s-au micșorat cu peste 30%”, a spus primarul.

Totodată, satul Caracui a beneficiat și de un alt proiect necesar localității prin Programul „Satul European Expres”. „Am reușit să construim un teren multifuncțional de sport, dotat cu toate echipamentele necesare. Acesta este folosit de tinerii din localitate, dar și de elevii de la Gimnaziul „Alexei Guștiuc” pentru orele de educație fizică și organizarea diferitelor competiții. Acum copiii noștri au posibilitatea să își dezvolte abilitățile sportive într-un mediu sigur și plăcut”, a adăugat primarul.

Pentru cele două proiecte realizate la Caracui, Guvernul Republicii Moldova a alocat, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, aproximativ 4,5 milioane de lei.

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent au fost implementate 862 de proiecte din cele 896 de inițiative de dezvoltare locală incluse în Programele Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”. De beneficiile acestora se bucură circa 800 de mii de oameni din 612 localități.

Tags: joacă𝐞𝐜𝐬𝐭𝐚𝐬𝐲𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞
Social