X

1.200 de familii strămutate din sudul Irakului din cauza secetei

Aproximativ 1.200 de familii au părăsit regiunile mlăştinoase şi zonele agricole din sudul Irakului în ultimele şase luni din cauza secetei şi a penuriei de apă din provincia săracă şi rurală Dhi Qar, a anunţat luni un oficial local, citat de AFP, potrivit agerpres

Înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, mlaştinile mesopotamiene au avut de suferit în această vară din cauza secetei care a afectat Irakul, însoţită de precipitaţii slabe şi debite reduse ale fluviilor Tigru şi Eufrat, cauzate de barajele construite în amonte în două ţări vecine, Turcia şi Iran.

Citește și : Airbus şi Air France compar în justiţie în legătură cu tragedia cursei Rio-Paris din 2009

“Aproximativ 1.200 de familii de crescători de bivoli şi de agricultori din mlaştini şi din alte zone ale provinciei Dhi Qar au fost deplasate din locurile lor de reşedinţă din cauza penuriilor de apă”, a declarat directorul autorităţilor agricole din această provincie, Saleh Hadi.

Fenomenul a început în aprilie, potrivit acestui oficial local, care a precizat că familiile strămutate au părăsit în special mlaştina Chibayich, satul Manar din mlaştina Hammar, precum şi zona Oum al-Wadaa şi sectoarele agricole Sayyed Dakhil, Souk al-Chouyoukh şi Al-Islah.

“Jumătate din aceste familii s-au instalat în proximitatea fluviilor din sectorul aflat la nord de Nassiriya”, capitala provinciei, a precizat Saleh Hadi, potrivit căruia celelalte familii strămutate s-au deplasat în alte provincii din centrul şi sudul ţării, mai ales în Babil, Kut, Karbala şi Basra.

Totodată, 1.053 de bivoli au murit, a adăugat oficialul irakian.

La sfârşitul lunii septembrie, Ministerul pentru Resurse Hidraulice a anunţat că 2022 este “unul dintre cei mai răi ani de secetă pe care Irakul i-a cunoscut după 1930”, din cauza scăderii precipitaţiilor în ultimii trei ani, precum şi a unui debit redus al cursurilor de apă care provin din ţările învecinate.

În vara acestui an, în mlaştinile Hawizeh, care se află lângă frontiera cu Iranul, şi în cele turistice din Chibayich, vaste întinderi de zone umede au făcut loc unor soluri crăpate, presărate cu arbuşti îngălbeniţi.

Citește și : Antonio Guterres cere desfăşurarea unei forţe armate internaţionale în Haiti

Notând în luna iulie “o scădere fără precedent a nivelului apei”, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) reamintea că mlaştinile sunt “unele dintre regiunile cele mai sărace din Irak şi printre cele mai afectate de schimbările climatice”.

Aceeaşi agenţie sublinia “impactul devastator” constatat asupra a peste 6.000 de familii, “care sunt pe cale să îşi piardă bivolii, unica lor sursă de venit”.

Tags: Dhi QarEufratIrakIrantigruturciaUNESCO
Categorii: Sinteze