1.500 de ONG-uri solicită amânarea următoarei ediţii a Conferinţei ONU pentru climă de la Glasgow

Publicat:

Din cauza ratelor mici de vaccinare anti-COVID-19 din ţările sărace, 1.500 de ONG-uri au solicitat, marţi, amânarea următoarei ediţii a Conferinţei ONU pentru climă (COP26), considerând că este “imposibilă” organizarea unei reuniuni “juste şi cuprinzătoare” la Glasgow, în luna noiembrie, informează AFP, potrivit agerpres

“Cu doar două luni înaintea evenimentului, este evident că o conferinţă mondială pentru climă care să fie sigură, cuprinzătoare şi justă va fi imposibil de organizat, dat fiind eşecul înregistrat în privinţa susţinerii accesului la vaccinuri pentru mii de persoane din ţările sărace, costurile în creştere ale călătoriilor şi serviciilor de cazare şi incertitudinea legată de evoluţia pandemiei de COVID-19”, au anunţat într-un comunicat reprezentanţii Climate Action Network, ce grupează aproximativ 1.500 de ONG-uri, inclusiv Greenpeace, WWF, Action Aid, Oxfam şi Amnesty International.


Citește și : Ungaria a pus piatra de temelie pentru Fabrica Naţională de Vaccinuri în Debrecen

“O ediţie COP cu prezenţă fizică la începutul lunii noiembrie ar exclude, de facto, numeroşi delegaţi ai guvernelor, activişti din societatea civilă şi jurnalişti, în special din ţările aflate în emisfera sudică, dintre care multe sunt pe ‘lista roşie’ valabilă în Regatul Unit”, precizează comunicatul, care denunţă totodată o “excludere” de la discuţii privind subiecte capitale pentru viitorul omenirii, în special pentru ţările cele mai sărace, aflate în prima linie a frontului de luptă împotriva schimbărilor climatice.

“Acest apel pentru amânarea COP26 nu înseamnă în niciun caz o amânare a acţiunilor climatice urgente, nici un boicot al discuţiilor despre climă”, precizează Climate Action Network.

La sfârşitul lunii iunie, guvernul britanic, organizatorul COP26, care ar trebui să reunească mii de persoane între 31 octombrie şi 12 noiembrie, şi ONU au anunţat că vor facilita accesul la vaccinarea anti-COVID-19 pentru participanţii care doresc să se vaccineze.

Dar, până în acest stadiu, vaccinările promise încă nu au început.

Guvernul britanic a dat asigurări marţi spunând că toţi participanţii care au cerut să se vaccineze – fără să precizeze numărul lor – vor primi prima doză a unor vaccinuri anti-COVID-19 în această săptămână şi că, respectând un interval de patru săptămâni între cele două doze, delegaţii vor fi vaccinaţi cu schemă completă până la debutul conferinţei.

“COP26 a fost deja amânată cu un an şi noi ştim prea bine că schimbările climatice nu îşi iau vacanţe”, a comentat preşedintele COP26, Alok Sharma.

Citește și : Guvernul sloven, obligat de justiție să finanţeze agenţia de presă STA

“Recentul raport GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei) a scos în evidenţă motivul pentru care COP 26 trebuie să aibă loc în noiembrie, pentru a permite liderilor lumii să se reunească şi să fixeze angajamente decisive pentru combaterea schimbărilor climatice”, a adăugat el. “Toată lumea lucrează intens pentru a permite o reuniune care să fie accesibilă tuturor”, a mai spus Alok Sharma.

În condiţiile în care delegaţii veniţi din ţările incluse pe “lista roşie” vor trebui să petreacă 10 zile în carantină în cazul celor nevaccinaţi şi cinci zile pentru cei vaccinaţi, guvernul britanic a anunţat marţi că va finanţa sejururile petrecute la hotel de delegaţii care vor fi plasaţi în carantină.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani Shannen Doherty a murit după ce mai mulți ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.