10 amirali turci, ARESTAŢI pentru o scrisoare deschisă

Publicat:

Zece amirali în rezervă (r.) au fost arestaţi luni în Turcia, a doua zi după publicarea unei scrisori deschise în care au subliniat importanţa pentru securitatea turcă a Convenţiei de la Montreux destinată să prevină militarizarea Mării Negre, criticând planul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a construi un canal la Istanbul, care, potrivit lor, ar putea ameninţa libertatea de navigaţie, relatează Reuters şi AFP, citând mass-media oficiale de la Ankara, potrivit agerpres.

Scrisoarea, semnată de 104 foşti ofiţeri de rang înalt în marina turcă, a provocat o reacţie negativă din partea autorităţilor, care au văzut-o drept un act de sfidare directă din partea armatei la adresa guvernului civil, notează Reuters, citând agenţia de presă oficială turcă Anadolu.


Citește și : GATA cu lockdown-urile! UK va trata coronavirusul ca pe o gripă! – Black News

Potrivit biroului procurorului general din Ankara, cei zece amirali (r.) au fost plasaţi în arest preventiv. Alţi patru foşti ofiţeri nu au fost reţinuţi din cauza vârstei înaintate, dar au primit ordin să se prezinte poliţiei din Ankara în următoarele trei zile în cadrul anchetei cu privire la scrisoarea respectivă.

O anchetă a fost deschisă împotriva militarilor în rezervă care au semnat scrisoarea pentru ‘reunire în vederea comiterii unei infracţiuni împotriva securităţii statului şi ordinii constituţionale’, conform biroului procurorului.

Purtătorul de cuvânt prezidenţial, Ibrahim Kalin, a declarat că această scrisoare are toate caracteristicile unui complot militar pentru răsturnarea guvernului.

‘Un grup de soldaţi în rezervă se pun într-o poziţie ridicolă şi mizerabilă cu această scrisoare a lor, care răsună a lovitură de stat militară’ , a spus el.

‘Nu numai cei care au semnat, ci şi cei care îi încurajează, vor trebui să răspundă în faţa justiţiei’, a declarat la rândul său pe Twitter Fahrettin Altun, şeful pentru comunicare al preşedintelui Erdogan.

Convenţia de la Montreux, semnată în 1936, reglementează utilizarea strâmtorilor Bosfor şi Dardanele de către navele de marfă din alte ţări.

Documentul conferă Turciei control asupra strâmtorilor în interiorul graniţelor acesteia şi, pe timp de pace, garantează accesul navelor civile. De asemenea, limitează accesul navelor de război în apele Mării Negre.

Turcia plănuieşte să construiască un canal imens care să lege Marea Neagră, la nord de Istanbul, cu Marea Marmara, la sud, despre care un oficial turc a spus că nu va cădea sub incidenţa acestei convenţii.

‘Montreux a dat Turciei posibilitatea să-şi menţină neutralitatea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Suntem de părere că este necesar să se evite orice fel declaraţii şi de acţiuni care ar putea repune în discuţie Convenţia de la Montreux, un tratat important în ceea ce priveşte supravieţuirea Turciei’, susţin semnatarii scrisorii care au nemulţumit autorităţile de la Ankara.

Amiralii (r.) sunt suspectaţi că au conspirat împotriva securităţii statului şi a ordinii constituţionale, a comunicat site-ul Haberturk.

Aprobarea de către Turcia luna trecută a planurilor privind dezvoltarea la Istanbul a unui canal de navigaţie comparabil cu cele din Panama sau Suez a deschis dezbaterea cu privire la Convenţia de la Montreux, notează AFP.

Citeşte şi:Italienii se vaccinează în biserici şi muzee – Black News

Guvernul argumentează că acest canal ar permite ca Istanbulul să se doteze cu un nou pol de atractivitate, pe lângă degajarea Bosforului, unul dintre cele mai congestionate strâmtori din lume.

Dar oponenţii acestuia afirmă că, pe lângă impactul asupra mediului, proiectul ar putea compromite Convenţia de la Montreux, care garantează trecerea liberă a navelor civile prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război.

Preşedintele Erdogan urmează să abordeze acest dosar într-o reuniune programată luni, la 12:00 GMT, a indicat preşedinţia turcă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Festivalul ‘DOR de Chișinău’: Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție

Festivalul 'DOR de Chișinău': Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție Primăria Chișinău a organizat în premieră Festivalul „DOR de Chișinău”, un...

‘Diaspora Plantează Acasă’: Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni

'Diaspora Plantează Acasă': Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în colaborare cu Biroul...

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării Zilele Diasporei, organizate tradițional în Republica Moldova în luna august, sunt marcate în zeci de localități din...

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august Cetățenii reveniți acasă din diasporă sunt invitați să participe, în perioada 14...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.