X

10 ani de închisoare pentru o poliţistă albă care şi-a ucis un vecin de culoare în Texas

O poliţistă albă din SUA a fost condamnată miercuri la 10 ani de închisoare pentru uciderea unui vecin de culoare, pe care l-a împuşcat mortal la domiciliul lui, în 2018, în Texas, susţinând ulterior că a greşit apartamentul, relatează AFP, potrivit agerpres.

Judecată de un tribunal din Dallas, Amber Guyger, 31 de ani, a fost găsită vinovată marţi de uciderea victimei, Botham Jean.

Citește și : Internetul din Irak, în mare parte blocat pe fondul manifestaţiilor

Ea risca între cinci şi 99 de ani de închisoare. Acuzarea a cerut să fie condamnată la 28 de ani de închisoare, vârsta pe care victima ei ar fi avut-o astăzi.

După pronunţarea sentinţei, judecătoarea Tammy Kemp a mers să o îmbrăţişeze pe mama lui Botham Jean, Allison, spunându-i câteva cuvinte la ureche. Apoi a avut un schimb scurt de cuvinte cu condamnata, care urma să fie încarcerată imediat ce a părăsit tribunalul.

”Juriul a condamnat-o pe Amber Guyger la 10 ani. Acest lucru este desigur insuficient. Întregul sistem de judecată este inadecvat şi munca trebuie să continue”, a reacţionat pe Twitter avocatul familiei victimei, Lee Merritt.

Cu o zi înainte, când poliţista a fost găsit vinovată, el a salutat ”o mare victorie pentru negrii din America”. Statisticile judiciare arată că în Statele Unite este rar cazul în care un poliţist alb care a ucis un bărbat de culoare este condamnat pentru omor.

Amber Guyger, care tocmai îşi încheiase serviciul şi purta încă uniformă, a intrat într-un apartament la etajul de deasupra sa, pe 6 septembrie 2018.

În penumbră, crezând că are de-a face cu un intrus, poliţista a deschis focul asupra unui tânăr de 26 de ani, care stătea pe canapeaua lui şi nu era înarmat.

Citește și : Atac cu cuţitul în Prefectura Poliţiei din Paris – Patru poliţişti au fost uciși

Tânărul consultant, originar din insula Sfânta Lucia, din Caraibe, a fost transportat la spital, unde a decedat din cauza rănilor.

În timpul procesului, care s-a deschis la începutul lunii septembrie, poliţista a spus că şi-a parcat maşina la alt etaj, fără să-şi dea seama de confuzie, înainte de a se îndrepta spre apartamentul în care se afla tânărul.

Ea a susţinut că a fost ”o eroare tragică” comisă după o zi de muncă şi a afirmat că a tras pentru că s-a temut că ar putea fi ucisă.

Tags: Amber GuygerBotham JeancaraibeinchisoareTammy Kemptexas
Categorii: Știrile zilei