10 ani de închisoare pentru un rus acuzat că a luptat împotriva armatei ucrainene în estul separatist

Publicat:

Justiţia din Ucraina a condamnat vineri la zece ani închisoare un presupus militar rus acuzat că a luptat împotriva armatei ucrainene în estul separatist al ţării, transmite AFP, citând avocatul acestuia, potrivit agerpres.

Viktor Agheiev, în vârstă de 22 de ani, capturat de armata ucraineană în iunie 2017 în regiunea Lugansk, a fost condamnat joi de un tribunal din aceeaşi regiune, situat de partea ucraineană a liniei frontului, a menţionat pentru AFP avocatul Viktor Cevguz.


Citeşte şi: George Soros îl atacă virulent pe Trump şi atrage atenţia pericolului reprezentat de reţelele sociale

Agheiev – cetăţean rus – a fost găsit vinovat între altele de “participare la o organizaţie teroristă”, întrucât legislaţia ucraineană consideră drept organizaţii teroriste cele două republici autoproclamate Lugansk şi Doneţk, a menţionat avocatul, care intenţionează să facă apel.

După ce a fost capturat, tânărul a indicat pentru un grup de ziarişti occidentali că fusese trimis în “misiune” pe teritoriul ucrainean de către armata rusă şi că aparţine unei unităţi din regiunea rusă Rostov, situată la graniţa cu Ucraina. El a mai spus atunci că avea un contract oficial cu armata rusă, semnat în martie anul trecut, iar BBC a confirmat aceste informaţii după discuţii cu mama tânărului şi cu foşti camarazi de arme.

Ministerul rus al Apărării a dezminţit însă, subliniind într-un comunicat că Agheiev nu mai face parte din efectivele armatei din mai 2016. La proces, tânărul a revenit la rândul său asupra declaraţiilor făcute pentru media occidentale.

Avocatul său a insistat că Agheiev nu este un “militar rus activ”, ci un “simplu cetăţean rus, venit din proprie iniţiativă şi care a semnat un contract cu poliţia (republicii autoproclamate) din Lugansk” pentru a servi în rândurile acesteia. El a mai explicat că tânărul a recunoscut că a trecut ilegal graniţa şi s-a alăturat acestui grup armat” din Lugansk, dar că nu a participat la lupte şi “nu a tras asupra nimănui”.

Citeşte şi: Spitalul groazei în Coreea de Sud. 31 de oameni au ARS de vii – FOTO/VIDEO

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că a desfăşurat trupe în estul Ucrainei pentru a-i susţine militar pe rebeli, ceea ce Moscova dezminte cu fermitate, recunoscând doar prezenţa de “voluntari” ruşi veniţi să lupte în Ucraina din proprie iniţiativă. În 2016, alţi doi presupuşi militari ruşi au fost condamnaţi la 14 ani de închisoare în Ucraina pentru că au participat la lupte de partea rebelilor. Ulterior ei au făcut obiectul unui schimb cu ucraineanca Nadia Savcenko, fost pilot militar şi care era deţinută în Rusia.

Conflictul armat din estul Ucrainei s-a soldat de la declanşarea sa în aprilie 2014 cu peste 10.000 de morţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.