10 milioane de apatrizi trăiesc în întreaga lume (UNHCR)

Publicat:

Aproximativ 10 milioane de persoane din lume sunt apatrizi, printre care 3 milioane în mod oficial, statut care le privează de identitate, de unele drepturi şi adesea de locuri de muncă, a anunţat vineri Înaltul comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), citat de Reuters, potrivit agerpres

Cea mai mare parte a apatrizilor este formată în prezent de musulmani rohingya, comunitate din care 600.000 de persoane au fugit în Bangladesh începând din luna august, de teama violenţelor din Maynamar.


În raportul intitulat ‘Aceasta este casa noastră – minorităţile apatride aflate în căutarea cetăţeniei’, UNHCR a lansat ţărilor din întreaga lume un apel la încetarea practicilor discriminatorii până în 2024.

Citește și : Contul de Twitter al lui Donald Trump, dezactivat pentru scurt timp de un angajat al reţelei sociale

”Dacă cineva trăieşte în lumea actuală fără a avea o cetăţenie, nu are identitate, documente, drepturi şi alte lucruri pe care noi le luăm de-a gata – a avea un loc de muncă şi educaţie, a şti că copilul tău aparţine unui loc. Trebuie să ne asigurăm că nu există o excludere sau privare deliberată, arbitrară, de cetăţenie”, a explicat Carol Batchelor, director al diviziei pentru protecţie internaţională din cadrul UNHCR.

Purtătorul de cuvânt al UNHCR, Adrian Edwards, a precizat că 3,2 milioane de persoane din 75 de ţări sunt oficial cunoscute ca apatrizi, fiind înregistrate sau recenzate de guverne. Însă numărul total al apatrizilor este estimat la 10 milioane, printre care comunităţi mari din Indonezia, Cote d’Ivoire, Liban şi R.D. Congo.

Conform UNHCR, ţările ar trebui să acorde cetăţenie persoanelor născute pe teritoriul lor dacă, în caz contrar, respectivii oameni ar fi apatrizi.

O altă categorie de apatrizi, dintre care mulţi trăiesc de generaţii în aceleaşi ţări, este reprezentată de kurzii din Siria, romii din Macedonia, comunitatea Pemba din Kenya şi Karana din Madagascar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului Posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV au...

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

REPORTAJ FOTO: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

Două cutremure în România în mai puţin de trei ore

Două cutremure în România în mai puţin de trei ore Două cutremure au avut loc în România, în zona seismică Vrancea, în noaptea de vineri...

BIOGRAFIE – Keir Starmer: cine este noul premier al Marii Britanii şi ce promite?

BIOGRAFIE - Keir Starmer: cine este noul premier al Marii Britanii şi ce promite? Când Keir Starmer a fost ales să conducă Partidul Laburist din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.