10 morţi şi sute de case distruse în urma unei alunecări de teren în Afganistan

Publicat:

O alunecare de teren provocată de revărsarea unui lac dintr-o regiune montană a făcut cel puţin 10 victime şi a distrus sute de case în valea Panjshir din nordul Afganistanului, a anunţat joi Ministerul pentru gestionarea catastrofelor naturale din această ţară, citat de AFP, potrivit agerpres.

“Putem să confirmă 10 morţi şi sute de case distruse, alţi oameni au fost daţi dispăruţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Omar Mohammadi, adăugând că o reuniune de urgenţă este în plină desfăşurare la această oră, organizată pentru ajutorarea locuitorilor din regiunea sinistrată.


Citeşte şi: Starleta XXX, care spune că a avut o relaţie cu Trump, a fost arestată

Nivelul apelor dintr-un lac natural situat deasupra satului Peshghor din districtul Khenj a crescut brusc odată cu topirea zăpezilor, fenomen accelerat de temperaturile estivale ridicate, a explicat acelaşi oficial afgan.

“Apa s-a revărsat şi a provocat o alunecare de noroi, care a invadat satul. S-a întâmplat cu puţin înainte de miezul nopţii”, a declarat pentru AFP unul dintre locuitori, Jamil Ahmad. “Am auzit un zgomot în surdină, ce putea fi zgomotul produs de un avion, apoi cineva a strigat: ‘Inundaţie!’. Oamenii au tras focuri de armă în aer pentru a da alarma. Noi am reuşit să ne salvăm”, a adăugat el.

“Apa a devastat cea mai mare parte a satului, moscheea, o şcoală religioasă, întregul bazar… Ne-am refugiat toţi pe vârful muntelui, ne e frică să nu înceapă din nou”, a mai spus localnicul.

Potrivit lui Jamil Ahmad, “satul are între 500 şi 600 de case, cele mai multe fiind acum inundate, iar toate magazinele au fost distruse”.

Două elicoptere au fost trimise la faţa locului pentru a estima pagubele produse, potrivit Ministerului pentru gestionarea catastrofelor naturale. “Ei fac fotografii, dar nu am primit niciun ajutor”, a declarat un martor.

O reuniune de urgenţă a fost convocată pentru a organiza un plan de ajutorare şi “salvare a celor care sunt prinşi în nămol şi sub moloz în casele lor”, a precizat acelaşi purtător de cuvânt.

Citeşte şi: Trump ‘îi dă cu flit’ lui Iohannis. Preşedintele american A ANULAT întâlnirea

“Am alocat toate mijloacele noastre disponibile, dar, ca întotdeauna, primele ajutoare au venit de la populaţia locală şi de la satele învecinate, ai căror locuitori au venit în grabă mare, echipaţi cu lopeţi, pentru ajutorarea victimelor”.

Demonstrând gravitatea situaţiei, preşedintele afgan Ashraf Ghani, care a asistat la Bruxelles la summitul NATO, a dat publicităţii o declaraţie în care îşi exprimă “profunda tristeţe în urma incidentului din Peshghor, în care atât de mulţi oameni şi-au pierdut viaţa”.

În districtul Khenj, celebru pentru smaraldele sale, se află peste 150 de sate răspândite în valea râului Panjshir, la o distanţă de aproximativ două ore de mers cu automobilul faţă de Kabul.

Râul din zonă, care are de obicei o nuanţă turcoaz, a devenit joi maroniu, împrumutând culoarea pământului dislocat de pe pantele montane. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rata de încălzire a oceanelor aproape s-a dublat începând din 2005

Rata de încălzire a oceanelor aproape s-a dublat începând din 2005 Rata de încălzire a oceanelor aproape s-a dublat începând din 2005 şi mai mult...

Barbra Streisand i-a adus un omagiu lui Kris Kristofferson, colegul ei din ‘A Star Is Born’

Barbra Streisand i-a adus un omagiu lui Kris Kristofferson, colegul ei din 'A Star Is Born' Barbra Streisand i-a adus un omagiu lui Kris Kristofferson,...

Netflix a înregistrat o triplare a numărului de anulări ale abonamentului după ce președintele companiei a donat 7 milioane de dolari pentru Kamala Harris

Netflix a înregistrat o triplare a numărului de anulări ale abonamentului după ce președintele companiei a donat 7 milioane de dolari pentru Kamala Harris Netflix...

Valoarea Trump Media s-a prăbușit la doar 6 luni după listarea sa pe bursă

Valoarea Trump Media s-a prăbușit la doar 6 luni după listarea sa pe bursă Prețul acțiunilor Trump Media, compania fondată și controlată de fostul președinte...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.