10 profesori universitari sunt judecaţi în Turcia pentru ‘propagandă teroristă’

Publicat:

Procesul a zece cadre universitare, acuzate de ”propagandă teroristă” pentru că au semnat o petiţie care critică operaţiunile militare din sud-estul cu populaţie majoritar kurdă din Turcia, a început marţi la Istanbul, relatează AFP, potrivit agerpres.

Este vorba de prima serie de proceduri judiciare ce vizează 146 de cadre universitare. Acuzaţii sunt judecaţi separat şi riscă pedepse cu închisoarea de până la şapte ani şi jumătate.


Citeşte şi: Mihail Saakaşvili, ARESTAT la Kiev, după ce a vrut să se arunce de pe acoperiş. Un comando SBU i-a percheziţionat apartamentul – VIDEO

Cadrele universitare compar în faţa justiţiei pentru ”propagandă teroristă” pentru că au semnat în ianuarie 2016 o petiţie care denunţă ”masacrul”, în opinia lor, în rândul unor civili kurzi întreprins de forţele de securitate turce în cursul operaţiunilor împotriva rebelilor PKK în sud-estul ţării.

După ruperea armistiţiului în vara lui 2015, lupte violente au izbucnit între forţe de securitate turce şi rebeli kurzi în mai multe oraşe din sud-estul Turciei. Potrivit unor organizaţii neguvernamentale, confruntările urbane s-au soldat cu multe victime civile.

Peste 1.000 de intelectuali turci şi străini au semnat petiţia, provocând furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, care a calificat fapta lor drept ”trădare”. Peste alte 1.000 de persoane au parafat ulterior textul.

În contextul respectiv, sute de cadre universitare au fost demise şi au fost demarate proceduri judiciare în toată Turcia, stârnind critici în ţară şi în străinătate în legătură cu atingerile la adresa libertăţii de exprimare.

Citeşte şi: Vocea Americii şi Radio Europa Liberă sunt oficial ‘agenţi străini’ în Rusia

Ca semn al preocupării din partea unor ţări occidentale, mai mulţi diplomaţi europeni, inclusiv ambasadorul Franţei în Turcia, au asistat la deschiderea procesului marţi.

”Nimic din această petiţie nu justifică o acuzaţie atât de absurdă”, a declarat directorul filialei din Europa şi Asia Centrală a organizaţiei Human Rights Watch (HRW), Hugh Williamson. ”Libertatea academică atârnă de un fir de aţă în Turcia”, a apreciat el într-un comunicat.

Acest proces se deschide într-un context de puternice presiuni împotriva mediilor universitare de la tentativa de puci din 15 iulie 2016. Puciul eşuat a fost urmat de epurări şi în domeniul educaţiei, îndeosebi prin înlocuirea mai multor rectori din universităţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.