X

Peste 100.000 de afgani trăiesc sub cerul liber, în corturi sau în adăposturi improvizate (ONU)

Peste 100.000 de afgani, strămutaţi în interiorul graniţelor sau întorşi în ţară, trăiesc sub cerul liber, în corturi sau în adăposturi improvizate, potrivit unui raport al ONU, relatează luni DPA, potrivit agerpres.

Aproape două milioane de persoane nu beneficiază de serviciile unui medic, în timp ce alte 1,5 milioane nu pot merge la piaţă pentru a cumpăra sau vinde bunuri, inclusiv produse alimentare. Alţi circa 700.000 nu au acces la educaţie.

Citește și : Trump a dat ORDINUL. 60 de diplomaţi ruşi vor fi EXPULZAŢI din SUA

Cifrele provin dintr-un raport al Biroului ONU pentru coordonarea problemelor umanitare (OCHA), care subliniază situaţia disperată a persoanelor strămutate şi a repatriaţilor.

Evaluarea de către ONU ”a celor mai vulnerabili afgani” ia în calcul situaţia a 15 din cele 34 de provincii ale ţării care se confruntă cu cea mai mare rată de persoane strămutate şi repatriaţi.

Persoanele revenite în ţară provin în mare măsură din Pakistan, care a găzduit afgani refugiaţi de decenii din cauza războiului. Relaţiile dintre Pakistan şi Afganistan s-au deteriorat puternic, ceea ce i-a determinat pe mulţi afgani să se întoarcă în ţară.

Pentru acest an, ONU se aşteaptă la sosirea a până la 700.000 de afgani din taberele de refugiaţi şi din centrele de primire din Pakistan.

ONU avertizează că mulţi dintre aceşti repatriaţi vor deveni probabil persoane strămutate în interiorul graniţelor, printre alte motive, din cauza conflictului intensificat.

Potrivit raportului, în 2017, un sfert din toţi repatriaţii din Pakistan au sosit în Afganistan fără intenţia de a se întoarce în provincia lor de origine, după ce în anul precedent procentul lor era cu puţin peste o cincime.

Citește și : Kremlinul anunţă ce măsuri va lua dacă SUA decid expulzarea diplomaţilor ruşi

Tags: adăposturiafganiAfganistanOCHAONUpakistanrefugiati
Categorii: Sinteze