X

Peste 100 de apărători ai drepturilor omului au fost ASASINAŢI în Columbia

Peste 100 de apărători ai drepturilor omului şi lideri comunitari au fost asasinaţi în 2017 în Columbia, după semnarea unui acord de pace istoric cu gherila FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) în noiembrie 2016, a indicat miercuri ONU, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit unui comunicat al biroului din Columbia al Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului, omorurile ”au avut loc în zone din care s-a retras gherila FARC şi unde există un vid de putere a statului”.

Citeşte şi: Descoperire HORROR într-o staţiune celebră din Mexic. 6 cadavre au fost găsite spânzurate de poduri

Agenţia ONU a verificat ”un total 105 omoruri” pe 20 decembrie. Alte 11 sunt în curs de verificare.

Guvernul columbian nu recunoaşte această cifră şi neagă existenţa unui plan sistematic de asasinate împotriva apărătorilor drepturilor omului şi a liderilor comunitari.

În acordul de pace semnat în noiembrie 2016 cu FARC, dezarmate şi reconvertite apoi în partid politic sub acelaşi acronim, guvernul preşedintelui Juan Manuel Santos s-a angajat să asigure securitatea foştilor rebeli, dar şi a apărătorilor drepturilor fundamentale.

Ministrul columbian al apărării, Luis Carlos Villegas, declara duminică faptul că ”majoritatea” asasinatelor sunt legate de conflicte privind delimitarea proprietăţilor, de dispute pe teme amoroase sau referitoare la venituri ilicite.

Citeşte şi: O maşină a intrat în pietoni la Melbourne

În pofida acordului cu FARC, în Columbia nu este încă pace, din cauza prezenţei Armatei de Eliberare Naţională (ELN), ultima gherilă activă din ţară, cu care au loc convorbiri din februarie, a unor disidenţi ai FARC şi a bandelor provenite din demobilizarea paramilitarilor extremei drepte în 2006, specializaţi în trafic cu droguri şi activitate minieră clandestină.

Columbia se confruntă de peste o jumătate de secol cu un conflict care s-a soldat cu peste 260.000 de morţi, peste 60.000 de dispăruţi şi circa 7,4 milioane de persoane strămutate între graniţele ţării.

Tags: Armata de Eliberare Naţională (ELN)columbiagherila FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia)Juan Manuel SantosLuis Carlos VillegasONU
Categorii: Știrile zilei