11 actuali sau foşti episcopi din Franța, puşi sub acuzare pentru violenţe sexuale

Publicat:

Unsprezece actuali sau foşti episcopi “au fost puşi sub acuzare” în faţa justiţiei civile sau a justiţiei Bisericii pentru violenţe sexuale, a anunţat luni pentru presă preşedintele Conferinţei Episcopilor din Franţa (CEF), Eric de Moulins-Beaufort, potrivit AFP, scrie agerpres.

“Există în prezent şase cazuri de episcopi care au fost puşi sub acuzare în faţa justiţiei din ţara noastră sau în faţa justiţiei canonice (dreptul Bisericii – n.r.)”, a declarat el la Lourdes, în sud-vestul Franţei.


Citește și : Ursula von der Leyen va face o vizită în Republica Moldova

“Alţi doi, care nu mai sunt în funcţie, fac astăzi obiectul unor anchete din partea justiţiei din ţara noastră după sesizări făcute de un episcop şi o procedură canonică. Un al treilea face obiectul unei sesizări către un procuror la care nu a fost oferit niciun răspuns până în acest moment şi a primit de la Sfântul Scaun măsuri de restricţionare a ministerului său”, a mai subliniat Eric de Moulins-Beaufort.

Potrivit acestuia, cardinatul (Jean-Pierre) Ricard, fost episcop de Bordeaux, este de asemenea vizat. Acesta a recunoscut un comportament “condamnabil” asupra unei minore de 14 ani, în urmă cu 35 de ani, a adăugat preşedintele CEF, citând un mesaj de la acesta din urmă.

Se adaugă şi monseniorul Michel Santier, sancţionat în 2021 de autorităţile de la Vatican pentru “abuz spiritual care a dus la voyeurism asupra a doi bărbaţi majori” în anii 1990 şi a cărui tăcere în jurul sancţiunii sale a provocat în ultimele săptămâni o furie puternică în rândul catolicilor şi al colectivelor victimelor.

Fără a intra în detalii, Eric de Moulins-Beaufort a insistat asupra “marii diversităţi a situaţiilor, a faptelor comise sau a acuzaţiilor”.

Citește și : SUA: Scrutinul de la mijlocul mandatului, un test pentru viitorul politic al lui Trump

Cei 120 de membri ai Conferinţei Episcopilor din Franţa s-au reunit începând de joi la Lourdes pentru adunarea lor plenară de toamnă.

Ei au ca obiectiv, între altele, să lucreze la “propuneri concrete” pentru a îmbunătăţi comunicarea şi transparenţa în măsurile canonice (ale dreptului Bisericii) luate împotriva clericilor acuzaţi în cazuri de violenţe sexuale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.