11 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU îi îndeamnă pe talibani să anuleze ‘măsurile opresive’ luate împotriva femeilor din Afganistan

Publicat:

Unsprezece state membre ale Consiliului de Securitate al ONU au făcut apel vineri la talibanii aflaţi la putere la Kabul să ridice “toate măsurile opresive” luate împotriva femeilor din Afganistan, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise cu privire la situaţia din această ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Îi îndemnăm pe talibani să anuleze toate măsurile opresive împotriva femeilor şi fetelor”, a declarat presei ambasadorul japonez Ishikane Kimihiro, în numele celor 11 state – Albania, Brazilia, Ecuador, Elveţia, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Gabon, Japonia, Malta, Marea Britanie şi SUA.


Citește și : Cine sunt favoriţii la prezidenţialele din Cehia: Un fost prim-ministru, un general şi o economistă

Cele 11 le cer totodată talibanilor să “respecte drepturile femeilor şi fetelor, precum şi participarea şi incluziunea lor depline, egale şi semnificative în toate domeniile societăţii, de la politică şi economie la educaţie şi spaţiul public”.

Declaraţia se referă în special la excluderea femeilor şi fetelor afgane din şcoli şi universităţi şi la interzicerea angajării de femei de către ONG-urile naţionale şi internaţionale.

Din cauza acestei măsuri, “ONG-urile nu vor mai putea ajunge la persoanele care au în cea mai mare măsură nevoie de materiale şi servicii vitale, în special femeile şi fetele”, subliniază declaraţia.

Mai multe organizaţii umanitare au hotărât să-şi suspende activităţile din cauza respectivei interdicţii, pronunţate pe 24 decembrie de guvernul taliban. ONU a decis în schimb să-şi continue operaţiunile.

“Situaţia femeilor şi fetelor din Afganistan trebuie să rămână în fruntea agendei Consiliului de Securitate”, au insistat semnatarii declaraţiei de vineri.

Consiliul de securitate al ONU se reuneşte vineri cu uşile închise pentru a dezbate situaţia din această ţară, aminteşte AFP.

Citește și : Justiţia spaniolă renunţă la principalul capăt de acuzare împotriva lui Puigdemont

“Vom discuta azi despre un răspuns internaţional unit în faţa acţiunilor talibanilor”, a transmis pe Twitter ambasadoarea britanică Barbara Woodward, înainte de reuniune. “Obiectivul nostru este de a împiedica o catastrofă umanitară şi de a se reveni asupra interdicţiilor ce le vizează pe femei şi fete”, a indicat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău în apropierea localității Coșcodeni din...

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare Un bărbat de 38 de ani a decedat după...

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.