12 milioane de hectare de păduri tropicale au fost distruse în 2018

Publicat:

În 2018, omenirea a pierdut 12 milioane de hectare de păduri tropicale, echivalentul suprafeţei statului Nicaragua, dintre care 3,64 de milioane reprezintă păduri tropicale primare, esenţiale pentru mediu şi biodiversitate, a precizat marţi World Ressources Institute (WRI), potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Potrivit acestui raport anual realizat de Global Forest Watch, 2018 s-a clasat al patrulea cel mai neprielnic an în ceea ce priveşte defrişarea pădurii tropicale, după 2016, 2017 şi 2014.


Citește și : Statele Unite sancţionează persoane şi entităţi care oferă susţinere mişcării Hezbollah

Cele mai afectate ţări sunt Brazilia, Indonezia, Republica Democrată Congo, Columbia şi Bolivia.

“Este tentant să salutăm un al doilea an de scădere după apogeul din 2016”, a comentat Frances Seymour, din cadrul WRI. “Dar dacă privim ultimii 18 ani, este clar că tendinţa globală continuă să fie ascendentă”.

Pierderea pădurilor tropicale primare reprezintă o suprafaţă echivalentă cu cea a Belgiei. “Pădurile au cel mai mare impact în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de carbon şi biodiversitatea”, a subliniat Mikaela Weisse, din cadrul WRI, întrucât aceste zone împădurite stochează dioxid de carbon şi adăpostesc o faună şi o floră importante.

Ritmul distrugerii pădurilor primare este în special îngrijorător în Republica Democrată Congo, în timp ce în Indonezia s-a înregistrat o încetinire cu 63% în raport cu valoarea maximă din 2016.

Indonezia a beneficiat de măsuri guvernamentale şi de doi ani de relativă umiditate, condiţii defavorabile incendiilor, dar fenomenul El Nino ar putea schimba lucrurile în 2019.

Brazilia este ţara care a pierdut cea mai semnificativă suprafaţă de pădure tropicală primară, urmată de RDC şi Indonezia.

Citește și : Doi dintre autorii atacurilor din Sri Lanka erau fiii unui cunoscut om de afaceri din Colombo

În Columbia, distrugerea pădurilor primare a crescut cu 9% între anii 2017-2018, iar acordul de pace dintre guvern şi Forţele armate revoluţionare din Columbia (FARC) a contribuit ca unele teritorii să fie mai accesibile, potrivit studiului.

WRI avertizează, de asemenea, asupra situaţie din Ghana şi Coasta de Fildeş, care au pierdut cea mai mare suprafaţă de păduri tropicale în perioada 2017-2018 în valoare procentuală (60% şi 26%).

Situaţia s-ar putea înrăutăţi în Brazilia, unde, potrivit ONG-ului Imazon, defrişarea în pădurea amazoniană braziliană a crescut cu 54 % în ianuarie 2019, data învestirii preşedintelui de extremă dreaptă Jair Bolsonaro – comparativ cu ianuarie 2018.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de forţele ruse în sudul...

Se caută investitori pentru SA „Termoelectrica”. UIPE anunță licitație internațională repetată

Se caută investitori pentru SA „Termoelectrica”. UIPE anunță licitație internațională repetată Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică (UIPE) anunță procedură repetată de licitație internațională...

Igor Munteanu face recurs la hotărârea Curții de Apel Chișinău

Igor Munteanu face recurs la hotărârea Curții de Apel Chișinău Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), a depus astăzi cerere de recurs...

O maşină plină cu lemne tăiate ilegal a fost oprită în Ocniţa

O maşină plină cu lemne tăiate ilegal a fost oprită în Ocniţa În cadrul unor razii desfășurate recent, inspectorii de mediu din raionul Ocnița au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.