Deputaţii ruşi votează legea ce va permite desemnarea instituţiilor media internaţionale ce operează în ţară drept “agenţi ai străinătăţii”

Publicat:

Deputaţii ruşi urmează să voteze miercuri o lege ce va permite desemnarea instituţiilor media internaţionale ce operează în ţară drept “agenţi ai străinătăţii”, o ripostă la înregistrarea sub această titulatură a postului rus RT în Statele Unite, a anunţat marţi un responsabil al parlamentului, relatează agerpres .

În mod oficial, deputaţii vor modifica o lege din 2012, care până acum viza doar ONG-uri, pentru a include instituţiile media ce primesc “finanţare sau sprijin din partea unor instituţii sau companii străine, sau companii ruseşti care primesc finanţare străină”, a explicat vicepreşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, Piotr Tolstoi.


Citiți și : O eurodeputată spaniolă cere sancționarea unui coleg pentru declarații misogine cu privire la munca femeilor

Textul de lege nu va include nicio “lista neagră” cu mass-media străine. Decizia de a stabili ce instituţii media, americane sau din alte ţări, vor trebui să se înregistreze ca “agent al străinătăţii” revine Ministerului rus al Justiţiei, a precizat acest responsabil citat de agenţiile ruse de presă.

Aceste amendamente vor fi adoptate, miercuri, în a doua şi a treia lectură, potrivit lui Tolstoi. Ele vor fi apoi trimise Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului, pentru validare, care este de obicei o formalitate. În cele din urmă, Vladimir Putin va trebui să le promulge.

Legea din 2012 privind “agenţii străini” obligă organizaţiile neguvernamentale care primesc finanţare din străinătate şi care au o “activitate politică” – o formulare neclară – să se înregistreze sub acest nume controversat, ce aminteşte de cel utilizat în URSS pentru a-i califica pe disidenţi.

O altă lege, votată în 2015 şi care o completează pe prima, face posibilă desemnarea ca “indezirabile” a unor organizaţii străine active în Rusia. Acestea pot fi interzise, fie că sunt ONG-uri, fundaţii sau companii.

Mai multe ONG-uri au fost nevoite să renunţe, de la adoptarea acestor două legi în Rusia, la finanţarea externă indispensabilă pentru ele, în timp ce altele şi-au încetat activitatea.

Postul de televiziune RT, controlat de statul rus, a anunţat luni că respectă cerinţele autorităţilor americane şi se supune legii numite FARA (Foreign Agents Registration Act), care impune oricărei companii ce reprezintă o ţară sau o organizaţie străină să raporteze periodic autorităţilor americane cu privire la relaţiile cu acel stat sau instituţie, în caz contrar conturile urmând a-i fi îngheţate.

Aceste cerinţe au stârnit furia Moscovei, iar preşedintele Vladimir Putin a denunţat un “atac asupra libertăţii de exprimare” care va primi un “răspuns adecvat şi similar”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat marţi că represaliile Rusiei vor fi “rapide şi reciproce”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 1400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei, săptămâna trecută

Peste 1400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei, săptămâna trecută Peste 1400 de persoane au solicitat ajutorul medicilor din...

37 de dosare au fost depuse la concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al ‘Moldovagaz’

37 de dosare au fost depuse la concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al 'Moldovagaz' 37 de dosare...

Grosu, după bombardamentele Rusiei asupra unui spital pentru copiii din Kiev: Genocidul trebuie pedepsit

Grosu, după bombardamentele Rusiei asupra unui spital pentru copiii din Kiev: Genocidul trebuie pedepsit Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a condamnat atacul Rusiei asupra unui spital...

Cod galben de PERICOL de incendiu

Cod galben de PERICOL de incendiu Meteorologii anunță Cod galben de incendiu, valabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Avertizarea intră în vigoare de astăzi,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.