X

Deputaţii ruşi votează legea ce va permite desemnarea instituţiilor media internaţionale ce operează în ţară drept “agenţi ai străinătăţii”

Deputaţii ruşi urmează să voteze miercuri o lege ce va permite desemnarea instituţiilor media internaţionale ce operează în ţară drept “agenţi ai străinătăţii”, o ripostă la înregistrarea sub această titulatură a postului rus RT în Statele Unite, a anunţat marţi un responsabil al parlamentului, relatează agerpres .

În mod oficial, deputaţii vor modifica o lege din 2012, care până acum viza doar ONG-uri, pentru a include instituţiile media ce primesc “finanţare sau sprijin din partea unor instituţii sau companii străine, sau companii ruseşti care primesc finanţare străină”, a explicat vicepreşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, Piotr Tolstoi.

Citiți și : O eurodeputată spaniolă cere sancționarea unui coleg pentru declarații misogine cu privire la munca femeilor

Textul de lege nu va include nicio “lista neagră” cu mass-media străine. Decizia de a stabili ce instituţii media, americane sau din alte ţări, vor trebui să se înregistreze ca “agent al străinătăţii” revine Ministerului rus al Justiţiei, a precizat acest responsabil citat de agenţiile ruse de presă.

Aceste amendamente vor fi adoptate, miercuri, în a doua şi a treia lectură, potrivit lui Tolstoi. Ele vor fi apoi trimise Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului, pentru validare, care este de obicei o formalitate. În cele din urmă, Vladimir Putin va trebui să le promulge.

Legea din 2012 privind “agenţii străini” obligă organizaţiile neguvernamentale care primesc finanţare din străinătate şi care au o “activitate politică” – o formulare neclară – să se înregistreze sub acest nume controversat, ce aminteşte de cel utilizat în URSS pentru a-i califica pe disidenţi.

O altă lege, votată în 2015 şi care o completează pe prima, face posibilă desemnarea ca “indezirabile” a unor organizaţii străine active în Rusia. Acestea pot fi interzise, fie că sunt ONG-uri, fundaţii sau companii.

Mai multe ONG-uri au fost nevoite să renunţe, de la adoptarea acestor două legi în Rusia, la finanţarea externă indispensabilă pentru ele, în timp ce altele şi-au încetat activitatea.

Postul de televiziune RT, controlat de statul rus, a anunţat luni că respectă cerinţele autorităţilor americane şi se supune legii numite FARA (Foreign Agents Registration Act), care impune oricărei companii ce reprezintă o ţară sau o organizaţie străină să raporteze periodic autorităţilor americane cu privire la relaţiile cu acel stat sau instituţie, în caz contrar conturile urmând a-i fi îngheţate.

Aceste cerinţe au stârnit furia Moscovei, iar preşedintele Vladimir Putin a denunţat un “atac asupra libertăţii de exprimare” care va primi un “răspuns adecvat şi similar”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat marţi că represaliile Rusiei vor fi “rapide şi reciproce”.

Tags: Deputaţii ruşilista neagrămass-mediapostului rus RTStatele UniteTolstoiURSS
Categorii: Știrile zilei