14 călăuze, arestate în Canare după moartea unor migranţi

Publicat:

Poliţia spaniolă a anunţat miercuri arestarea în Canare a 14 călăuze care au transportat spre arhipelagul spaniol din Atlantic câteva sute de migranţi, dintre care trei au murit în cursul traversării, inclusiv un copil de nouă ani, relatează AFP, scrie agerpres.  

Cei 14, o femeie şi 13 bărbaţi cu vârste între 19 şi 45 de ani, au fost “identificaţi de către migranţi ca fiind organizatorii traversărilor şi responsabilii cu conducerea” ambarcaţiunilor improvizate cu care au călătorit migranţii, în decembrie anul trecut şi ianuarie a.c., a explicat poliţia într-un comunicat.


Citește și : Rusia măreşte amenzile pentru protestatari

Călăuzele, care sunt originare din Maroc, Mali, Gambia, Mauritania şi Guineea, au transportat în total 237 de persoane, dintre care 26 minori, “fără nicio măsură de siguranţă, fără veste de salvare, hrană sau băutură”. Din cauza “condiţiilor sordide” ale traversărilor, trei migranţi şi-au pierdut viaţa, între care un copil de nouă ani, “al cărui cadavru a fost aruncat peste bord în mijlocul apelor”, a mai spus poliţia.

“După ce a fost salvată, mama lui a încercat să-şi pună capăt zilelor aruncându-se în apă şi a trebuit să fie internată la spital, în stare de şoc”, a adăugat poliţia spaniolă.

Călăuzele cereau pentru traversarea de pe ţărmul african până în Canare între 2000 şi 2500 de euro.

Citește și : Paşapoartele britanicilor rezidenţi în UE NU trebuie ştampilate la reintrarea în Schengen

Cei 14 sunt acuzaţi de favorizarea imigraţiei ilegale, iar şase dintre ei, care au fost implicaţi în traversările soldate cu moartea unor migranţi, sunt acuzaţi şi de omucidere din culpă. Trei călăuze au fost acuzate în plus de apartenenţă la o organizaţie criminală.

În 2020, 23.023 de migranţi au debarcat în Canare, de opt ori mai mulţi decât cei 2687 înregistraţi în anul precedent, conform Ministerului spaniol de interne. Traficul pe ruta periculoasă dintre nord-vestul Africii şi insulele Canare s-a intensificat după ce acordurile europene cu Turcia, Libia şi Maroc au redus fluxurile migratorii pe Mediterana.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.