X

Cele 14 ţări membre ale Grupului de la Lima îşi recheamă ambasadorii din Venezuela

Cele 14 ţări membre ale Grupului de la Lima au anunţat luni că îşi recheamă ambasadorii din Venezuela, unde Nicolas Maduro a fost reales duminică preşedinte, într-un scrutin a cărui legitimitate nu este recunoscută de aceste state, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acest grup de state, printre care se numără Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia şi Mexic, a anunţat într-un comunicat “reducerea nivelului relaţiilor diplomatice cu Venezuela (…) pentru a protesta” împotriva acestui scrutin “care nu respectă normele internaţionale în ceea ce priveşte un proces electoral (…) transparent şi democratic”.

Citește și : Polonia: Lech Walesa își exprimă sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi care protestează pentru ‘o viaţă demnă’

Criticat de comunitatea internaţională şi considerat o ‘farsă’ de către opoziţie, scrutinul de duminică i-a permis lui Maduro, în vârstă de 55 de ani, să obţină un nou mandat, până în 2025, cu 68% din voturi.

Grupul de la Lima “şi-a reiterat îngrijorarea în faţa agravării crizei politice, economice, sociale şi umanitare care a deteriorat condiţiile de viaţă în Venezuela şi care se reflectă în migraţia în masă a venezuelenilor spre ţările noastre”.

Ţările semnatare au prevăzut convocarea în prima parte a lunii iunie a unei reuniuni în Peru cu autorităţile responsabile de migraţie “pentru a face schimb de experienţe şi a oferi un răspuns” acestei probleme.

Ele trebuie de asemenea “să-şi coordoneze acţiunile pentru ca organismele financiare internaţionale şi regionale să nu mai acorde împrumuturi guvernului din Venezuela”, considerând că este “neconstituţional” ca această ţară “să se îndatoreze fără aprobarea Adunării Naţionale”, cu excepţia cazurilor în care creditele sunt folosite pentru a finanţa ajutorul umanitar.

Citește și : SUA: Autorul atacului din Texas a studiat anterior cazuri de atacuri în masă

Lovită de prăbuşirea preţului la ţiţei începând cu 2014, Venezuela, care îşi asigură 96% din venituri numai din petrol, suferă din cauza lipsei valutei, care a aruncat-o într-o criză profundă.

În cinci ani, PIB-ul a scăzut cu 45%, conform FMI, care anticipează o contracţie de 15% în 2018 şi o inflaţie de 13.800%.

Tags: argentinaBraziliacanadaChilecolumbiagrupmexicNicolas MaduropresedinteVenezuela
Categorii: Știrile zilei