143 de ani de la nașterea marelui compozitor George Enescu

Publicat:

143 de ani de la nașterea marelui compozitor George Enescu

Astǎzi, 19 august 2024, se împlinesc 143 de ani de la nașterea lui George Enescu, compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog, personalitate artistică de geniu a secolului al XX-lea, cunoscut îndeosebi pentru cele două Rapsodii Române, op. 11 (1901-1902), Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9 (1903), prima sa Simfonie în Mi bemol, op. 13 (1905) şi Şapte cântece pe versuri de Clément Marot, op. 15 (1908).

„George Enescu s-a născut la Liveni , în judeţul Botoşani pe data de 19 august 1881, potrivit unimedia.info.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

În data de 6 februarie 1898 a avut premiera lucrarea muzicală ” Poema română ” (prima apariţie publică în calitate de compozitor) de George Enescu la Paris , în Franţa.

În data de 22 februarie 1900 a avut premiera ” Sonata nr. 2 pentru vioară ș i pian ” (la pian compozitorul) de George Enescu la Paris , în Île-de-France , Franţa.

În data de 15 martie 1915 a avut premiera lucrarea muzicală ” Simfonia a II-a în La major op. 17 ” de George Enescu la Bucureşti.

În data de 28 martie 1915 a avut premiera lucrarea muzicală ” Simfonia a II-a ” (dirijată de compozitor) de George Enescu la Ateneul Român , Bucureşti.

În data de 27 aprilie 1931 George Enescu a finalizat lucrul la opera ” Oedip ” (a dedicat–o Mariei Rosetti–Tescanu).

În data de 13 martie 1936 a avut premiera opera ” Oedip ” de George Enescu la Opera Mare , Paris , în Franţa.

În data de 4 noiembrie 1938 George Enescu a finalizat lucrul la lucrarea muzicală ” Suita a III-a (“Săteasca”) “.

A murit la Paris, în Franţa pe data de 4 mai 1955.

În data de 22 septembrie 1958 a avut premiera opera ” Oedip ” (premieră bucureşteană (conducerea muzicală – Constantin Silvestri, regia Jean Rînzescu); premiera mondială a operei avusese loc la Paris, în anul 1936) de George Enescu , cu David Ohanesian în rolul Oedip, la Bucureşti.

În data de 10 septembrie 1964 a avut premiera lucrarea muzicală ” Vox Maris ” (poemul simfonic interpretat de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române, dirijată de Iosif Conta) de George Enescu la Bucureşti.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

𝐁𝐞𝐫𝐧𝐚𝐫𝐝 𝐆𝐚𝐯𝐨𝐭𝐲, Î𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐢𝐦𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐥𝐮𝐢 𝐄𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 – 𝐀𝐦𝐢𝐧𝐭𝐢𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐥𝐮𝐢 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐄𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮:

,,Ajung acum la opera sa de căpetenie: Oedip – unul dintre acele monumente în fața căruia te înclini. Dacă ar trebui să inventez o imagine, aș spune că este frumoasă ca Acropole. În mod spontan, Enescu a găsit tonul și măreția dramei antice, a îmbinat armonios temele eterne: fatalitatea, oroarea inspirată de sacrilegiu, pasiunea pentru adevăr. Cunosc puține scene atât de înalt sublime ca aceea în care Sfinxul îl întreabă pe Oedip: “Cunoști Destinul, Oedip, Destinul? Bestia și lutul, și astrul de pe cerul senin, și zeii, chiar zeii se supun Destinului… Ca să‑și împlinească visul urmărit, Uranus și Cronos au căzut din stele, și curând, pălind în strânsoarea fatală, marele Zeus, la rândul lui, se va prăbuși în întuneric! Și acum, Oedip, răspunde, dacă îndrăznești: în imensitatea universului zidit de Destin, numește pe cineva sau ceva care să fie mai mare decât Destinul…” Atunci, Oedip răspunde: “Omul, omul este mai puternic decât Destinul!””, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții Ministerului Culturii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rămăşiţe umane cu o vechime de peste 3.000 de ani, descoperite pe un teren care pare să fi găzduit un templu din Peru

Rămăşiţe umane cu o vechime de peste 3.000 de ani, descoperite pe un teren care pare să fi găzduit un templu din Peru Arheologii din...

BIOGRAFIE: Alain Delon, monstru sacru al cinematografiei franceze, personalitate adulată dar şi detestată

BIOGRAFIE: Alain Delon, monstru sacru al cinematografiei franceze, personalitate adulată dar şi detestată Alain Delon a murit la vârsta de 88 de ani la domiciliul...

Kamala Harris adoptă modelul economic al lui Nixon

Kamala Harris adoptă modelul economic al lui Nixon Scriam vineri că, cel mai probabil, Kamala Harris va continua programul neterminat al lui Biden, „Build Back Better”,...

Municipiul Comrat a găzduit prima ediție a Festivalului etniilor ‘Unitate prin diversitate’

Municipiul Comrat a găzduit prima ediție a Festivalului etniilor 'Unitate prin diversitate' Municipiul Comrat este prima localitate din țara noastră care a găzduit festivalul etniilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.