15 ţări, printre care şi România, subliniază urgenţa unui acord asupra bugetului UE post-Brexit

Publicat:

Reunite la Beja, în Portugalia, 15 ţări din Europa de Sud, Centrală şi de Est au afirmat sâmbătă, la Summitul Grupului “Prietenii Coeziunii”, nevoia de a se ajunge rapid la un acord asupra viitorului buget european după Brexit, relatează AFP, scrie agerpres.

Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria au semnat comunicatul final al summitului care a avut loc în acest oraş situat la 180 de kilometri sud de Lisabona.


Citește și : Preşedintele irakian l-a desemnat premier pe Mohammed Tawfiq Allawi

“Este urgent să se ajungă la un acord asupra viitorului buget european, iar statele membre reunite astăzi şi-au afişat dorinţa fermă de a încheia un acord definitiv la 20 februarie”, a anunţat premierul portughez Antonio Costa într-o conferinţă de presă la sfârşitul discuţiilor.

Summitul Grupului ‘Prietenii Coeziunii’ vine cu trei săptămâni înainte de un summit excepţional convocat de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a încerca să se decidă bugetul UE pentru perioada 2021-2027.

“Mai mult ca oricând trebuie afirmată coeziunea Uniunii Europene, în contextul în care ea este acum mai fragilă odată cu ieşirea Marii Britanii”, a adăugat Costa.

Cele 17 ţări care s-au reunit în Portugalia se tem ca viitorul acord să nu ducă la importante reduceri bugetare, accentuate de oprirea contribuţii Marii Britanii, care a părăsit oficial Uniunea Europeană vineri.

Citește și : Incident armat la Toronto. Trei morți și doi răniți

De asemenea prezentă, Croaţia a preferat să îşi păstreze neutralitatea în calitate de ţară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, în timp ce Italia nu a făcut parte dintre semnatare.

Summitul din Portugalia a fost a treia reuniune a Grupului ‘Prietenii Coeziunii’, după o primă întâlnire la Bratislava în 2018 şi o a doua întâlnire la Praga în noiembrie anul trecut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.