150 de avioane de luptă din ţări occidentale participă la ample exerciţii militare în nordul Europei

Publicat:

Ample exerciţii la care participă 150 de avioane de luptă din ţări occidentale, printre care SUA, Regatul Unit şi Franţa, au început luni în Finlanda, Suedia şi Norvegia, au anunţat forţele aeriene finlandeze, transmite AFP, potrivit agerpres.

În cele trei ţări nordice, situate în apropiere de Rusia, manevrele urmează să dureze aproape două săptămâni, potrivit autorităţilor din Finlanda, care este ultima ţară intrată în NATO şi conduce operaţiunea ”Arctic Challenge’ (Provocare Arctică – n.r.).


Citește și : Coreea de Nord va organiza o reuniune cheie despre economie la începutul lunii iunie

”Exerciţiile au început. Prima noastră rotaţie este în desfăşurare”, a declarat colonelul Henrik Elo, din forţele aeriene finlandeze.

După începerea invaziei ruse în Ucraina, ţara nordică a pus capăt deceniilor sale de neutralitate forţată, urmată de nealiniere militară, aderând la NATO la începutul lunii aprilie.

Organizat o dată la doi ani de ţările nordice începând din 2013, exerciţiul ‘Arctic Challenge’ reuneşte în acest an 14 ţări (12 membre ale NATO, Suedia şi Elveţia).

La exerciţiu, care se va încheia în 9 iunie, iau parte avioane F-35 americane şi din mai multe ţări europene, aparate Rafale şi Mirage ale forţelor franceze, F-16 ale forţelor daneze şi olandeze, F-18 ale forţelor finlandeze şi elveţiene şi Gripen ale forţelor suedeze.

”Este cel mai mare organizat până acum”, a subliniat colonelul Henrik Elo.

Citește și : Acordul asupra datoriei SUA pregătit să fie înaintat Congresului

Avioanele vor staţiona în nordul Norvegiei, Suediei şi Finlandei, precum şi în baza finlandeză Pirkkala-Tampere.

Exerciţiul coincide cu o reuniune a miniştrilor de externe din NATO, organizată la Oslo în această săptămână, precum şi cu o vizită a secretarului de stat american Antony Blinken în Finlanda, pe 1 şi 2 iunie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.