X

150 de piloţi, opriţi la sol pentru licenţe ‘suspecte’ după accidentul de avion din mai din Pakistan

Compania aeriană Pakistan International Airlines (PIA) intenţionează să oprească la sol peste o treime dintre piloţii săi sub suspiciunea că au licenţe “suspecte”, în urma accidentului mortal de avion de luna trecută, potrivit agerpres.

“Vom ţine la sol 150 de piloţi comerciali, dintr-un total de 434, deoarece ar putea avea licenţe suspecte”, a declarat joi pentru DPA purtătorul de cuvânt al PIA, Abdullah Hafeez Khan.

Citește și : Pentagonul dezvăluie firmele care au legături cu armata chineză! Huawei este cap de listă

Este posibil ca piloţii să fi trecut fraudulos examenele de obţinere a licenţei, aranjând ca alte persoane să dea testul în locul lor, a adăugat el.

Compania aeriană şi Autoritatea Aviaţiei Civile (CAA) vor desfăşura o investigaţie şi vor face o nouă evaluare a piloţilor pentru a stabili dacă licenţele lor sunt false, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Anchetatorii vor cerceta de asemenea dacă licenţele au fost obţinute prin mituirea oficialilor CAA, a declarat el.

DPA precizează că nu se ştie deocamdată dacă verificarea piloţilor va fi extinsă şi la companiile aeriene private pakistaneze.

“Numai piloţii PIA vor trece prin acest filtru într-o primă fază. E posibil să îl extindem şi la alte companii aeriene ulterior”, a declarat un oficial al CAA.

Decizia vine la puţin peste o lună după ce un Airbus A320 operat de PIA s-a prăbuşit în oraşul Karachi din sudul Pakistanului, omorând 97 de pasageri şi membri ai echipajului.

Conform unei investigaţii preliminare, cauza accidentului a fost o eroare umană din partea piloţilor şi a angajaţilor de la staff-ul de la sol.

Piloţii nu erau concentraţi în timpul zborului de la 22 mai, deoarece discutau despre pandemia de coronavirus din cauză că aveau membri ai familiei infectaţi, a declarat miercuri ministrul Aviaţiei, Ghulam Sarwar Khan.

Citește și : Ruşii se pregăteau de acum zeci de ani împotriva coronavirusului! Un vaccin banal antigripă sugerează un tratament contra COVID-19

În ultimul deceniu, circa 450 de pasageri şi membri ai echipajului au murit în patru accidente de avion în Pakistan, două implicând PIA şi alte două implicând companii private.

Eroarea umană a fost stabilită drept cauză în trei din cele patru accidente, ridicând întrebări în legătură cu abilităţile piloţilor.

Tags: Abdullah Hafeez KhanaccidentAirbus A320avionCAApakistan
Categorii: Sinteze