X

150 de tone de ulei de motor s-au deversat în fluviul Nipru

O sută cincizeci de tone de ulei de motor s-au deversat marţi în fluviul Nipru în urma distrugerii barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, a anunţat Kievul, atenţionând împotriva unui impact negativ asupra mediului, informează AFP, potrivit agerpres.

“Există de asemenea riscul unor noi scurgeri de ulei, ceea ce are un impact negativ asupra mediului”, a denunţat pe Telegram Daria Zarivna, consilieră pentru relaţia cu presa a şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.

Citeşte şi: AIEA linişteşte lumea: ‘Nu există un pericol nuclear imediat’ la centrala Zaporojie – Black News

Într-un comunicat emis mai devreme marţi, preşedinţia ucraineană a estimat acest “risc de scurgere suplimentară” la “peste 300 de tone”.

Pe Telegram, Andrii Iermak a denunţat un “ecocid” – o crimă împotriva mediului – comisă de Rusia.

Distrugerea barajului de la Nova Kahovka generează temeri privind consecinţe nefaste importante asupra florei şi faunei în această zonă din sudul Ucrainei.

Citeşte şi: Mai multe sate au fost complet sau parţial inundante în Ucraina după explozia de la Kahovka – Black News

Ucraina se numără printre puţinele state, inclusiv Rusia, care au introdus infracţiunea de “ecocid” în legislaţie.

Kievul defineşte “ecocidul” ca fiind “distrugerea în masă a florei şi a faunei, otrăvirea aerului sau a resurselor de apă, precum şi orice alte acţiuni care pot provoca un dezastru ecologic”, în articolul 441 din codul său penal.

Tags: Andrii IermakbarajDaria ZarivnaNipruNova Kahovkaulei de motor
Categorii: Război in Ucraina