X

157 de migranţi ce încercau să ajungă în Europa au fost interceptaţi la sfârşitul săptămânii trecute în largul coastei tunisiene

Paza de coastă tunisiană a interceptat la sfârşitul săptămânii trecute 157 de migranţi ce încercau să ajungă ilegal în Europa şi au pescuit în largul coastei tunisiene două trupuri neînsufleţite, a anunţat luni Ministerul de Interne al Tunisiei, informează AFP, potrivit agerpres.

“Sâmbătă, 54 de migranţi ilegali au fost salvaţi, iar trupurile neînsufleţite a doi tunisieni au fost scoase din apă după ce ambarcaţiunea lor a naufragiat în largul provinciei Mahdia”, în zona est-centrală a ţării, a declarat Ali Ayari, purtătorul de cuvânt regional al Gărzii naţionale maritime, care ţine de Ministerul de Interne. Ambarcaţiunea plecase din Tunisia şi toţi pasagerii săi erau bărbaţi, printre care tunisieni şi trei sirieni.

Citește și : Rusia salută un ‘acord temporar’ între Iran și AIEA

Duminică, au fost salvate alte 103 persoane care au plecat pe mare în 16 februarie din portul libian Zuwarah în direcţia Italiei, printre care şase femei şi cinci minori, a adăugat Ali Ayari. De naţionalitate siriană, egipteană, sudaneză, somaleză şi bengaleză, aceste persoane se aflau într-o ambarcaţiune ce a naufragiat în largul localităţii Chebba, potrivit aceleiaşi surse.

Pandemie, crize politice, incertitudini privind viitorul: în 2020, numărul de plecări ilegale dinspre coasta Tunisiei a fost cel mai mare după 2011, anul revoluţiei marcat de un vârf, urmat de o puternică scădere.

În timp ce numărul total de migranţi sosiţi în Italia continua să scadă, în jur de 12.000 de tunisieni au debarcat aici în 2020, potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), ceea ce face ca tunisienii să fie pe primul loc în ceea ce priveşte sosirile ilegale.

Citește și : Datele campaniei britanice de vaccinare indică o scădere cu 70 % a infecţiilor după prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech

Ambarcaţiuni precare continuă să ia calea mării în fiecare zi, în pofida condiţiilor meteo dificile. În perioada 1 ianuarie-21 februarie, 3.800 de migranţi au sosit ilegal în Italia pe mare, potrivit UNHCR, dintre care aproape 1.000 prin Tunisia şi 2.500 prin Libia.

Tags: ChebbaeuropamigrantipescuitUNHCR
Categorii: Știrile zilei