16 jurnalişti au fost închişi în Turcia pentru ‘apartenenţă la o organizaţie teroristă’

Publicat:

Şaisprezece jurnalişti turci au fost închişi joi pentru “apartenenţă la o organizaţie teroristă” la Diyarbakir, în sud-estul majoritar kurd al Turciei, conform actului de detenţie consultat de AFP, potrivit agerpres.

Lucrând pentru media şi companii de producţie apropiate de HDP (Partidul Democrat al Poporului, prokurd), 20 de jurnalişti au fost reţinuţi la 8 iunie pentru “apartenenţă la secţiunea de presă” a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat drept organizaţie teroristă de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.


Citeşte şi: Zelenski a acceptat invitaţiile la summiturile G7 şi NATO – Black News

Aflaţi în arest de atunci, 16 dintre ei au fost închişi joi, printre care Serdar Altan, co-preşedinte al unei asociaţii de jurnalişti, acuzaţi de “apartenenţă la o organizaţie teroristă”, conform actului de detenţie şi unuia dintre avocaţii jurnaliştilor, Resul Temir, intervievat de AFP.

Ceilalţi jurnalişti au fost eliberaţi sub control judiciar.

Conform unor media locale, jurnaliştii au fost interogaţi de procuror în legătură cu conţinutul articolelor lor.

“Acest lucru ne face să ne gândim la o manevră pre-electorală împotriva clasei politice kurde, pentru a o priva de mijloace de exprimare”, a reacţionat reprezentantul în Turcia al organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF), Erol Onderoglu, interogat de AFP.

El a subliniat de asemenea că aceste arestări survin într-un moment în care Turcia spune că pregăteşte o ofensivă împotriva combatanţilor kurzi în nordul Siriei.

ONG-urile denunţă cu regularitate erodarea libertăţii presei în Turcia, care se plasează locul 149 din 180 în clasamentul pe 2022 al libertăţii presei publicat de RSF.

Citește și: Macron, Scholz şi Draghi, în drum spre Kiev cu trenul – Black News

HDP, al treilea cel mai mare grup politic din parlamentul turc, este acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că este “vitrina politică” a PKK.

Din 2016, sute de membri ai HDP au fost arestaţi, printre care şi carismaticul său lider, Selahattin Demirtas, închis în ciuda unor proteste europene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.