X

160 de migranţi salvaţi de nava umanitară Ocean Viking au debarcat în sudul Italiei

Aproximativ 160 de migranţi salvaţi de nava umanitară Ocean Viking în Marea Mediterană, vinerea trecută, au reuşit să debarce în sudul Italiei, la Taranto, a anunţat marţi într-un comunicat ONG-ul SOS Mediterranee, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Vineri, 20 decembrie, 162 de persoane, între care 50 de minori şi cinci femei însărcinate, au fost salvate (…) în cursul a două operaţiuni de salvare deosebit de complexe în apele internaţionale, în largul coastelor libiene”, a indicat ONG-ul care a închiriat nava în parteneriat cu Medicii fără frontiere (MSF).

Citește și : Israelul se opune acordului turco-libian asupra frontierei maritime

Prima operaţiune a avut loc în zori, în timp ce era încă întuneric, când a fost reperată o barcă pneumatică având la bord 112 persoane care erau ”îngrozite”, prova bărcii fiind deja ”complet dezumflată”, potrivit sursei citate.

În aceeaşi zi, cu puţin înainte de miezul nopţii, 50 de persoane de la bordul unei ambarcaţiuni din lemn au fost salvate ”în zona de căutare şi salvare malteză (…) în condiţii meteorologice şi maritime periculoase”, precizează ONG-ul.

“Echipa de la bordul navei umanitare Ocean Viking este în stare de şoc după ce a văzut scene atât de dramatice şi a efectuat operaţiuni atât de complexe”, a declarat Nicola Stalla, coordonator al operaţiunilor de căutare şi salvare, citat de comunicat.

Al doilea grup de migranţi ar fi trebuit să fie transbordat pe o navă malteză, dar această operaţiune a eşuat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi ulterior autorităţile din insulă nu au permis navei să intre în apele sale teritoriale pentru a se adăposti şi a efectua transferul prevăzut.

Citește și : Pedepse cu închisoarea fără precedent pentru doi pedofili din Portugalia

”Echipele şi oamenii salvaţi au fost foarte uşuraţi când autorităţile maritime italiene au anunţat duminică seară că Taranto”, în sudul peninsulei, regiunea Puglia, ”a fost desemnat drept un loc sigur de debarcare”, unde migranţii au sosit în sfârşit luni.

”OceanViking va continua să îşi îndeplinească misiunea în Mediterana centrală. Sunt absolut necesare mijloace suplimentare de salvare la nivel european atât timp cât oamenii continuă să fugă de ororile pe care le suferă în Libia”, conchid ONG-urile umanitare.

Tags: marea mediteranamigrantinavă umanitarăOcean VikingSOS-Méditerranée
Categorii: Diaspora