165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Publicat:

165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Astăzi se împlinesc 165 de ani de la Unirea principatelor române Moldova şi Ţara Românească, act realizat de Alexandru Ioan Cuza, care a pus bazele statului român modern. Mitropolia Basarabiei a anunțat un program special pentru a comemora și a marca aniversarea care reprezintă un moment istoric definitoriu pentru poporul nostru.

Citeşte şi: Nicu Popescu şi-a depus DEMISIA – Stiripesurse.md


Astfel, la ora 12:00, va fi oficiată Slujba de Te Deum la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău. Totodată, Mitropolitul Basarabiei și mai multe personalități culturale și intelectuale vor veni cu discursuri pentru a marca această importantă zi.

La nivel eparhial, slujbe de Te Deum vor fi oficiate în toate bisericile parohiale, schiturile și mănăstirile Arhiepiscopiei Chișinăului, începând cu ora 12:00. Clopotele vor fi trase timp de un minut la sfârșitul fiecărei slujbe.

165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Totodată, ministerul Apărării Naționale din România, împreună cu autoritățile centrale și locale, organizează astăzi în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare și religioase cu ocazia sărbătoririi a 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, transmite stiripesurse.ro. Președintele Klaus Iohannis și premierul României, Marcel Ciolacu, vor lua parte la evenimentele din București, organizate în Parcul ”Carol I”, în timp ce președintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă și liderii principalelor partide de opoziție se vor afla la Iași.

Unirea Principatelor Române este cunoscută şi sub denumirea de „Mica Unire”. Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în ambele principate: la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

În ciuda aparentei simplităţi a acestei uniri, ea a reprezentat un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două ţări, iar Cuza a avut un rol important de asemenea în acest proces, influenţând desfăşurarea lucrurilor.

165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Marele merit al lui Cuza a fost că a reuşit să aducă recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor Române şi, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern.

Noua ţară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima constituţie.

În tot acest timp, în care două dintre principatele române au reuşit să se unească, Transilvania se afla sub stăpânire austriacă, iar din 1867, sub dominaţie austroungară, până în 1918, când a avut loc Marea Unire de la Alba Iulia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Guvernul lansează campania ‘Europa pentru tine’. Cetățenii vor fi informați despre beneficiile și oportunitățile oferite de UE

Guvernul lansează campania 'Europa pentru tine'. Cetățenii vor fi informați despre beneficiile și oportunitățile oferite de UE Integrarea europeană este obiectivul strategic al Republicii Moldova....

Biden începe o nouă săptămână crucială pentru destinul său politic

Biden începe o nouă săptămână crucială pentru destinul său politic Joe Biden începe o nouă săptămână de luptă pentru supravieţuirea sa politică, sub ochii Americii,...

Peste 1400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei, săptămâna trecută

Peste 1400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei, săptămâna trecută Peste 1400 de persoane au solicitat ajutorul medicilor din...

37 de dosare au fost depuse la concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al ‘Moldovagaz’

37 de dosare au fost depuse la concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al 'Moldovagaz' 37 de dosare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.