X

17 israelieni au fost arestaţi după ce au DEVASTAT un sat palestinian

Poliţia din Israel a anunţat miercuri că a arestat 17 israelieni, inclusiv colonişti, bănuiţi că au comis un atac şi acte de vandalism în ianuarie într-un sat palestinian din Cisiordania, transmit AFP şi TPS, potrivit agerpres.

Pe 24 ianuarie, un grup de israelieni aflaţi la bordul mai multor vehicule se îndreptau spre colonia Yitzhar când o parte dintre ei s-au oprit în satul palestinian Hawara şi “au rănit un palestinian”, totodată “provocând importante pagube unor magazine, vehicule şi altor bunuri”, a menţionat poliţia.

Citeşte şi: Pfizer AMÂNĂ cererea de aprobare a vaccinului anti-Covid pentru copiii sub 5 ani – Black News

Israelienii aveau în mâini “bastoane, pietre şi alte obiecte”, conform comunicatului poliţiei.

Un număr de “17 suspecţi, între care un minor, originari din colonii, din Ierusalim şi din nordul Israelului” au fost arestaţi în cadrul anchetei lansate pentru “atac, participare la o reuniune interzisă şi deteriorarea de bunuri cu motivaţie rasistă”, a mai arătat poliţia, fără a preciza când au avut loc arestările.

În noiembrie anul trecut, experţi ai ONU şi-au exprimat preocuparea faţă de o creştere-record a atacurilor coloniştilor împotriva palestinienilor din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de statul israelian, apreciind că “guvernul israelian şi armata sa fac prea puţin pentru a reduce aceste violenţe şi a-i proteja pe palestinieni”.

Citeşte şi: SUA şi NATO aşteaptă confirmări privind începerea retragerii efectivelor militare ruse de la frontierele Ucrainei – Black News

În Cisiordania trăiesc, pe lângă cei circa 2,9 milioane de palestinieni, aproximativ 475.000 de colonişti evrei. Coloniile sunt considerate ilegale în dreptul internaţional, menţionează France Presse.

Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare a înregistrat în primele 10 luni ale anului trecut 410 de atacuri ale coloniştilor asupra palestinienilor, faţă de 358 în întregul an 2020. Raportul anual al armatei israeliene a consemnat la rândul său în 2021 100 de atacuri asupra israelienilor din Cisiordania ocupată, faţă de 60 în anul precedent, plus 5.532 de incidente implicând aruncarea de pietre, faţă de 4.000 în 2020. 

Tags: cisiordaniaHawaraisraelsat palestinianYitzhar
Categorii: Sinteze