17 posturi TV au fost amendate cu 544 000 de lei pentru insuficiență de programe locale

Publicat:

17 posturi TV au fost amendate cu 544 000 de lei pentru insuficiență de programe locale

În ședința de azi, Consiliul Audiovizualului a aplicat 33 de amenzi în sumă totală de 544 000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor ce țin de programele audiovizuale locale, potrivit comunicatului.

Citește și VIDEO Țipete și ceartă! Deputatul Găgăuziei strigă la protestatarii din Comrat


Controlul CA, desfășurat în privința a 37 de servicii media de televiziune, a arătat că 14 posturi TV nu au respectat cota de produs local, 6 – de volum transmis în limba română, precum și de produs difuzat în orele de maximă audiență, iar 6 posturi TV nu au avut suficiente programe în primă difuzare. Perioadele supuse monitorizării: 01-07 decembrie 2023 și 12-18 decembrie 2023.

Inițiatoarea controlului, vicepreședinta Consiliului Audiovizualului, Aneta Gonța, a spus că rezulatele acestuia ne permit să tragem niște învățăminte și să cunoaștem câte televiziuni activează, de fapt, în țara noastră.

,,O concluzie este că jumătate din serviciile media monitorizate nu produc suficient conținut local, fabricat în Republica Moldova. Cele mai multe încălcări și cele mai multe sancțiuni sunt la capitolul prima difuzare, urmând să se facă distincția de rigoare dintre ”prima difuzare” și ”în direct”; or, ultimele nu sunt unul și același lucru. La capitolul produs local general, 5 furnizori naționali sunt la a treia treaptă de sancționare. În ce privește produsul local în limba română, 2 furnizori naționali sunt la a doua treaptă de sancționare, iar 3 furnizori – la cea de-a treia treaptă, ceea ce, din nou, mi se pare grăitor. În materie de produs local în orele de maximă audiență, 5 furnizori naționali sunt la cea de-a treia treaptă de sancționare, ceea ce demonstrează că noi nu avem suficient produs autohton local, difuzat în orele de maximă audiență – un indicator alarmant. Mai avem un furnizor de servicii media care nu are nicio secundă în primă difuzare, ceea ce denotă că tot ce pune pe post este în reluare”, a subliniat Aneta Gonța.

Posturilor TV, care au admis încălcarea prevederilor legale aferente programelor audiovizuale locale, li s-a acordat un termen de 45 de zile pentru remedierea deficiențelor constatate.

Totodată, pentru nerespectarea prevederilor art. 24 alin. (2) din CSMA, și anume, neprezentarea înregistrărilor programelor solicitate, posturile One TV, Star TV și TV9 au fost amendate cu câte 5000 de lei fiecare, și în privința lor a fost dispus un nou control.

Cinema 1 a solicitat membrilor CA să amâne examinarea rezultatelor controlului pentru o altă dată, fapt ce a fost aprobat în ședința de azi. Subiectul a fost inclus în Ordinea de zi a ședinței din 2 februarie curent.

Posturile Moldova-1, Moldova-2, TV-Găgăuzia, AXIAL TV, Exclusiv TV, Gurinel TV, Jurnal TV, Noroc TV, R Live TV, Tezaur TV, TV8, TVR Moldova, Vocea Basarabiei TV, ZONA M, Privesc.Eu.TV, Studio-L, TV Elita, ART-TV și POPAS TV au respectat prevederile privind programele locale, în perioada supusă monitorizării.

Duratele medii zilnice ale programelor audiovizuale locale reprezintă un criteriu de evaluare pentru selectarea posturilor ce urmează să fie incluse în lista „must carry”, pe care CA urmează să o actualizeze în primul trimestru al anului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic Celebrul rapper american Eminem, în vârstă de 51 de ani, va deveni bunic,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.