X

180 de presupuşi lideri ai protestelor din Iran au fost arestaţi

Forţele de securitate iraniene au arestat 180 de presupuşi lideri ai protestelor din ultimele zile determinate de creşterea preţurilor la benzină, a declarat Consiliul Suprem de Securitate Naţională într-o declaraţie difuzată duminică, informează dpa, potrivit agerpres.

Printre cei reţinuţi s-au numărat monarhişti şi membri ai partidului de opoziţie interzis Mujahedin-e Khalq (MEK), finanţat de Statele Unite, Israel şi Arabia Saudită, a declarat Consiliul de securitate, care a comparat acţiunile celor reţinuţi cu cele ale grupării teroriste Stat Islamic.

Citește și : Şaptesprezece morţi în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni în estul Congo

Oficialii nu au spus câţi oameni au fost ucişi în timpul protestelor.

Sâmbătă, Amnesty International a declarat că cel puţin 115 persoane au fost ucise de forţele de securitate în timpul protestelor, care au izbucnit în întreaga ţară pe 15 noiembrie împotriva creşterii preţurilor la petrol şi a raţionalizării benzinei.

Teheranul a raportat că nouă persoane au fost ucise în demonstraţii la 15 noiembrie – patru protestatari, trei membri ai Gărzii Revoluţionare şi doi poliţişti. De atunci bilanţul oficial al deceselor nu a fost actualizat.

Citește și : Discuțiile dintre Ucraina și FMI vor continua în săptămânile următoare

Guvernul a închis accesul la internet de mai multe zile pentru a preveni răspândirea informaţiilor şi a imaginilor revoltei.

Luni este prevăzută o mare manifestaţie organizată de stat la Teheran pentru a sprijini conducerea iraniană.

Tags: Arabia sauditabenzinaisraelMEKprotesteStatele Unite
Categorii: Sinteze