X

Oficial american, în vizită la baza aeriană Graf Ignatievo din Bulgaria

Secretarul de stat asistent american pentru probleme politico-militare R.Clarke Cooper a vizitat miercuri baza aeriană Graf Ignatievo din Bulgaria, în cadrul unei zile VIP Guest, a anunţat într-un comunicat Ministerul bulgar al Apărării. Oficialul bulgar a afirmat cu acest prilej că Bulgaria şi SUA construiesc o relaţie bilaterală foarte puternică, în interesul întregii Alianţe Nord-Atlantice, relatează BTA, potrivit agerpres.  

Oaspetele american a mai remarcat faptul că, dincolo de proiectele pe termen scurt, există şi investiţii strategice, a consemnat BTA.

Citește și : Luare de ostatici într-o bancă din Georgia (VIDEO)

La vizită au mai asistat ambasadorul SUA în Bulgaria, Herro Mustafa, comandantul forţelor aeriene ale SUA din Europa, gen. Jeffrey L. Harrigian, precum şi ministrul adjunct al apărării bulgar Atanas Zaprianov.

Potrivit comunicatului, Cooper a afirmat că în cursul întâlnirilor sale cu oficiali bulgari şi americani au fost discutate proiecte importante pentru Bulgaria şi pentru SUA, construirea de capacităţi suplimentare, extinderea cooperării şi întărirea interoperabilităţii, nu doar între Bulgaria şi SUA, ca parteneri, ci între toţi membrii NATO.

“Foaia de parcurs” în materie de cooperare militară semnată la începutul lui octombrie de Bulgaria şi SUA reprezintă doar începutul unui parteneriat strategic mai amplu şi mai profund, a spus Cooper, potrivit căruia toată lumea doreşte un program de parteneriat aprofundat pentru Bulgaria, SUA şi toate statele din regiune, în care Bulgaria joacă un rol de întărire a stabilităţii.

Acest lucru poate fi pus în practică prin construirea infrastructurii necesare şi prin intermediul planurilor privind avioanele de luptă americane F-16, a menţionat oficialul american.

Citește și : Franţa INTERZICE un grup islamist

Zaprianov a declarat la rândul său că vizita oficialului american a avut legătură cu modernizarea forţelor aeriene bulgare şi discutarea achiziţiei a încă opt avioane de luptă americane de către Bulgaria, ce urmează a fi decisă în viitor, pe lângă cele opt deja contractate.

Guvernul bulgar va investi 300 de milioane de leva în modernizarea bazei aeriene, această sumă reprezentând mai mult decât necesarul pentru achiziţia şi operarea aeronavelor americane F-16, a mai spus Zaprianov. “Vrem să avem o bază aeriană modernă, la egalitate cu cele din statele membre NATO”, a afirmat oficialul bulgar.

Tags: BulgariaGraf IgnatievoHerro MustafaSUAVIP Guest
Categorii: Diaspora