X

19 activişti pentru drepturile omului au fost arestaţi în Egipt

Cel puţin 19 activişti pentru drepturile omului – opt femei şi 11 bărbaţi – au fost arestaţi în Egipt, a anunţat joi organizaţia Amnesty International, citată de AFP, potrivit agerpres.

Avocatul Abdel Moneim Abdel Maqsoud, care a relatat despre mai multe arestări efectuate în zorii zilei, a declarat agenţiei France Presse că persoanele reţinute urmează să fie prezentate procurorilor în următoarele ore.

Citeşte şi: Netanyahu: Aşteptăm cu nerăbdare ziua în care România îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Valul de arestări a determinat suspendarea activităţii unei organizaţii neguvernamentale locale, Comisia Egipteană pentru Drepturi şi Libertăţi (ECRF), care a menţionat “climatul ostil” faţă de societatea civilă, predominant în prezent în Egipt, precizează Amnesty.

Printre cei arestaţi se află Hoda Abdelmoneim, o avocată în vârstă de 60 de ani. Forţele de securitate au intrat în forţă în locuinţa ei, pe care au devastat-o, apoi au luat-o pe femeie şi nu se ştie unde au dus-o, arată aceeaşi sursă.

Citește și : Donald Trump a transmis că va avea o întâlnire oficială cu Xi Jinping în cadrul summitului G-20

Arestările au vizat şi mai mulţi apropiaţi ai Fraţilor Musulmani, printre care şi fiica lui Mohamed Khairat al-Shater, unul din liderii Fraţilor Musulmani. 
Reprezentantul acestei organizaţii, Mohamed Morsi, a fost ales preşedinte al Egiptului în 2012. El a fost răsturnat de la putere de armată, al cărei comandant la acea vreme, Abdel Fattah al-Sissi, a devenit şef al statului în 2014. Regimul acestuia a reprimat sever mişcarea musulmană. 

Tags: activiştiAmnesty International (AI)Comisia Egipteană pentru Drepturi şi Libertăţi (ECRF)drepturile omuluiegipt
Categorii: Sinteze