X

19 morţi, printre care un colonel al Gardienilor Revoluţiei, în violenţele din sud-estul Iranului

În total, 19 persoane, printre care un colonel al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, au fost ucise vineri în schimburi de focuri în provincia Sistan-Balucistan (sud-est), a informat presa de stat, în momentul în care Iranul este zguduit de o mişcare de protest, notează AFP, potrivit agerpres

Deocamdată, nu este clar dacă aceste violenţe au legătură cu manifestaţiile care au loc în toată ţara de la moartea, pe 16 septembrie, a unui tinere kurde iraniene, Mahsa Amini, arestată de poliţia de moravuri.

Citește și : Putin anunţă anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson- VIDEO

Guvernatorul regiunii Sistan-Balucistan, Hossein Khiabani, a declarat pentru televiziunea de stat că 19 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 20 au fost rănite în confruntări, care au fost descrise drept un “incident”.

“Ofiţerul regional de informaţii al Corpului Gardienilor Revoluţiei islamice, colonelul Ali Moussavi, a fost şi el ucis”, a indicat televiziunea.

Provincia Sistan-Balucistan este o regiune defavorizată care se învecinează cu Pakistanul şi Afganistanul şi scena unor frecvente atentate sau ciocniri între forţele de ordine şi grupări armate.

Vineri mai devreme, presa de stat a informat că forţele de securitate au tras în direcţia unor indivizi înarmaţi care au atacaseră o secţie de poliţie din capitala provinciei, Zahedan.

Citește și : Stoltenberg: Forțele NATO din Marea Baltică și Marea Nordului ajută la investigarea exploziilor Nord Stream

“Mai mulţi poliţişti şi trecători au fost răniţi în schimbul de focuri”, a declarat televiziunea de stat.

Reprimarea manifestaţiilor care zguduie Iranul de la 16 septembrie a provocat moartea a câteva zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate. Peste o mie de persoane au fost arestate de atunci în întreaga ţară, mai scrie AFP.

Tags: AfganistanIranMahsa AminipakistanSistan-Balucistan
Categorii: Sinteze