X

2 octombrie, ziua națională fără alcool

2 octombrie, ziua națională fără alcool

„Sănătatea ta contează, renunță la alcool!” este genericul din acest an al Zilei naționale fără alcool. Marcată anual pe 2 octombrie, această zi are scopul de a crește gradul de conștientizare a populației asupra efectelor negative ale consumului excesiv de alcool.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) atenționează că abuzul de alcool are efecte negative asupra sănătății și agravează riscurile problemelor în familie, sociale și la locul de muncă, potrivit goodnews.md.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), orice doză de alcool poate prezenta risc pentru sănătate. Alcoolul are un impact major asupra sănătății publice, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, unele forme de cancer.

De asemenea, consumul nociv de alcool generează costuri enorme ale asistenței medicale pentru tratament și recuperare, pierderi economice cauzate de decesele premature și incapacitatea de muncă.

Anual, la nivel global, se înregistrează circa 2,6 milioane de decese cauzate de consumul de alcool, dintre care 2 milioane au fost în rândul bărbaților și 0,6 milioane în rândul femeilor, potrivit Observatorului Global al Sănătății al OMS.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Planul global de acțiune privind alcoolul pentru perioada 2022-2030, aprobat de statele membre ale OMS, vizează reducerea consumului de alcool prin șase domenii-cheie de acțiune: strategii și intervenții cu impact ridicat, promovare și sensibilizare, parteneriat și coordonare, sprijin tehnic și consolidarea capacităților, producerea de cunoștințe și sisteme de informare și mobilizarea resurselor.

Tags: alcoolCNAMOMS
Diverse