X

După 20 de ani , Statul Nebraska reia aplicarea pedepsei cu moartea

Aplicarea pedepsei cu moartea va fi reluată în statul Nebraska, centru SUA, după o întrerupere de 20 de ani, cu execuţia unui criminal cu ajutorul unei asocieri medicamentoase care nu a fost experimentată, relatează agerpres .

Conducerea închisorii l-a informat joi pe Jose Sandoval, 38 de ani, în culoarul morţii pentru uciderea a cinci persoane în cursul jafului unei bănciinjecţie letală în 2002, despre intenţia de a îi aplica sentinţa prin injecţie letală.

Citiți și : Canada : guvernul canadian a acceptat „un cadru pentru un nou parteneriat trans-Pacific complet şi progresist” fară SUA

Utilizarea prevăzută a unui nou protocol medicamentos ar putea antrena recursuri în justiţie, opozanţii pedepsei cu moartea exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu acest subiect.

“Orice asociere medicamentoasă nouă înseamnă că execuţia este un fel de experiment uman”, a declara Robert Dunham, din cadrul Centrului de informare asupra pedepsei capitale.

“Aceasta nu înseamnă că nu va funcţiona, dar ridică noi semne de întrebare la care deţinuţii cu siguranţă vor cere justiţiei să răspundă”,a continuat el.

Legal, autorităţile pot cere ca Jose Sandoval să fie executat cel mai devreme după două luni de la anunţul cu privire un un nou protocol de injecţie letală.

Dacă execuţia va avea loc, el va fi primul deţinut executat în Nebraska din 1997 când acest stat utiliza scaunul electric.

Asemenea altor state, Nebraska s-a confruntat cu dificultăţi în găsirea substanţelor necesare injecţiilor letale. Grupurile farmaceutice au cedat presiunilor opiniei publice încetând să mai furnizeze aceste produse.

Autorităţile nu au dezvăluit în ce mod s-au aprovizionat pentru noul protocol, compus dintr-un sedativ – diazepam (valium) -, un analgezic puternic – citrat de fentanil -, un relaxant muscular – cisatracurium besilate – şi din clorură de potasiu care opreşte inima.

Danielle Conrad, de la biroul din Nebraska al puternicei Uniuni Americane pentru Libertăţi Civile (ACLU), a denunţat un “cocteil pentru injecţie letală care nu a fost testat şi experimentat”. “Suntem îngroziţi”, a spus ea într-un comunicat.

Pedeapsa cu moartea a fost suprimată de parlamentarii din Nebraska în 2015, dar a fost reintrodusă în urma unui referendum de iniţiativă populară în 2016.

Numărul execuţiilor s-a redus în Statele Unite în cursul ultimului deceniu, cu 23 realizate de la începutul anului, potrivit Centrului de informare asupra pedepsei capitale. Spre exemplu, au fost 98 în 1999 şi 52 în 2009.

Tags: Aplicarea pedepseiexecuţia unui criminalinjecţie letalăJose SandovaljustitiemoarteaNebraskaopozanţiiprotocol medicamentosscaunul electric
Categorii: Știrile zilei