X

20 de civili sirieni au fost omorâți în provincia Idlib din Siria

Şapte civili, dintre care trei copii, au fost ucişi joi în nord-vestul Siriei de tiruri cu rachete ale regimului ce au vizat un cătun şi o tabără de refugiaţi din provincia Idlib, a anunţat organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit OSDO, cei şapte civili au fost ucişi joi în tiruri ce au vizat cătunul Oum Touineh şi o tabără improvizată din vecinătate ce găzduia refugiaţi, în sud-estul provinciei Idlib. De asemenea, cel puţin 30 de oameni au fost răniţi.

Citește și: Tragedie rutieră în Madeira: 29 de turiști au murit în autocar! – VIDEO

Regiunea Idlib este dominată de Hayat Tahrir al-Sham (fostă ramură a Al-Qaida), organizaţie jihadistă care şi-a întărit de la începutul anului controlul asupra acestui bastion ce continuă să se sustragă regimului de la Damasc, în urma unor lupte împotriva insurgenţilor slăbiţi.

Regiunea face, începând din septembrie, obiectul unui armistiţiu negociat de Rusia, aliată a regimului Bashar al-Assad, cu Turcia, susţinătoarea unor grupări insurgente. Însă regimul de la Damasc nu a încetat să întreprindă aici atacuri, care au devenit mai regulate şi mai sângeroase în ultimele două luni. Numai în februarie şi martie, violenţele au făcut peste 86.500 de refugiaţi, agravând “o situaţie umanitară deja precară”, potrivit ONU.

Acordul ruso-turc negociat în septembrie i-a permis provinciei să evite o ofensivă de anvergură a armatei siriene. Acest acord viza înfiinţarea unei “zone demilitarizate” care să separe sectoarele insurgenţilor de zonele guvernamentale învecinate. Însă iniţiativa a fost aplicată doar parţial, dat fiind refuzul jihadiştilor de a se retrage din această zonă-tampon.

Citește și: Cutremur puternic în Taiwan – VIDEO

Soarta provinciei Idlib ar urma să fie discutată în timpul unui viitor ciclu de negocieri prevăzute să aibă loc în 25-26 aprilie în capitala Kazahstanului, în cadrul procesului de la Astana, patronat de Moscova şi de Teheran, aliate ale regimului, şi de Turcia.

Marţi, şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a apreciat că ţările-garante ale procesului de la Astana “trebuie să respecte angajamentele legate de dosarul Idlib”.

Războiul din Siria s-a complicat tot mai mult în decursul anilor, prin implicarea marilor puteri şi a diverselor grupări jihadiste. Până acum, cel puţin 370.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict. 

Tags: bashar al assadcivilidamascHayat Tahrir al-ShamObservatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)Oum Touinehprovincia Idlibrusiasiriaturcia
Categorii: Sinteze