X

20 de voluntari ai Corpului Păcii au depus jurământul la Chișinău

20 de voluntari ai Corpului Păcii au depus jurământul la Chișinău

20 de voluntari ai Corpului Păcii din Statele Unite ale Americii au depus jurământul. De astăzi, aceștia își încep activitatea în calitate de profesori de limba engleză, de educație pentru sănătate și de consultanți în dezvoltarea comunitară și organizațională în Republica Moldova. Timp de doi ani, voluntarii vor locui în satele de la noi la familiile gazdă.

Printre cei care au depus jurământul este și Ryan Bell. Timp de 10 săptămâni a locuit la familia Căpățînă din satul Ruseștii Noi. Astăzi, au fost și ei prezenți pentru a-l susține pe Ryan, potrivit moldova1.md.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

„Îl consideram ca și al treilea fiu al nostru. Este bun, săritor la nevoie, este îngăduitor. Astăzi, după ce el a plecat mai dimineață, noi am rămas cu soțul și soțul zice parcă ceva e pustiu, nu e Ryan, nu e acea atmosferă care era”, spune Domnica Căpățină.

„Vrem să ajutăm persoanele din Moldova, îmi place cultura voastră, îmi plac dealurile. Sunt entuziasmat foarte mult. Este un moment mare”, declară Ryan Bell, voluntar al Corpului Păcii.

Și familia Darii din, aceeași localitate, au fost alături de Stephen Svrotiak, pe care l-au îndrăgit mult.

„Ne mândrim foarte mult cu Ștefan, este o persoană foarte deschisă, s-a acomodat foarte repede la noi în comunitate. Cunoaște instrumentele muzicale, la chitară, l-am luat în formație. A mers cu noi la hramul satului vecin Ulmu, prima dată a îmbrăcat costumul national”, menționează Galina Darii.

„Noi lucram, se apropia: să ajut ceva, să ajut ceva? De mâncat mânca și sarmale, și fasole, și carne. Care este cea mai gustoasă mâncare? – Nu pot să aleg. Toată a fost foarte gustoasă”, spune Ion Darii.

În cele 10 săptămâni voluntarii au învățat și dansul tradițional moldovenesc.

Cei 20 de voluntari ai Corpului Păcii urmează să activeze în mai multe localități din țara noastră.

„În timpul serviciului Corpului Păcii, acești voluntari vor învăța despre cultura moldovenească și vor împărtăși cultura americană cu discipolii și comunitățile lor”, spune Sara Chesters, director de țară, Corpul Păcii.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

„Pe lângă faptul că aduc o persepectivă nouă, ne ajută să înțelegem că lumea este mai mare decât Republica Moldova, vin și cu o experință foarte bună. Mă bucur de faptul că o parte din voluntari vor veni în școli, în special în școlile din zonele rurale unde avem un deficit de profesori”, declară Alexei Buzu, ministrul Muncii.

Corpul Păcii este o agenție guvernamentală apolitică din Statele Unite ale Americii fondată cu scopul de a sprijini popoarele în curs de dezvoltare și pentru a promova prietenia și pacea în lume. În Republica Moldova, misiunea se află de 30 de ani, iar în această perioadă, peste o mie patru sute de voluntari au reușit să promoveze o comunicare mai eficientă între cetățenii Republicii Moldova și cei ai Statelor Unite ale Americii.

Tags: chisinauStatele Unitevoluntari
Cultură și Media