X

20 octombrie, data la care moldovenii se întorc în faţa urnelor

20 octombrie, data la care moldovenii se întorc în faţa urnelor

Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional cu privire la integrarea europeană ar urma să aibă loc pe 20 octombrie. Această dată este propusă în proiectul elaborat de deputații din majoritatea parlamentară, transmite IPN.

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au depus la Curtea Constituțională sesizarea privind inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova. Aceasta conține proiectul de hotărâre în care este prevăzută data scrutinului. De asemenea, este menționată întrebarea care urmează să fie pusă în cadrul referendumului republican constituțional: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Citeşte şi: Ivan Ududovici își justifică „milionul fantomă” în instanță – Stiripesurse.md

La sesizarea este anexat și proiectul de lege pentru modificarea Constituției. Potrivit proiectului, urmează să fie completat preambulul Constituției cu două aliniate noi: „Reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și reversibilitatea parcursului european; Declarând integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

20 octombrie, data la care moldovenii se întorc în faţa urnelor

De asemenea, proiectul prevede completarea Constituției cu un nou titlu – Titlul V prim care este întitulat: „Integrarea în Uniunea Europeană”. Acesta prevede aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

Referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost anunțat de către președinta Maia Sandu în cadrul unui eveniment la care șefa statului a anunțat că va candida pentru un nou mandat prezidențial.

Tags: alegeriPartidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).referendum
Politică