20 de opere semnate de pictorul flamand Jan Van Eyck pot fi analizate sub lupă prin intermediul unui site

Publicat:

Pasionaţii de artă pot examina sub lupă 20 de opere semnate de pictorul flamand Jan Van Eyck prin intermediul unui site care foloseşte mii de fotografii în culori la rezoluţie înaltă, imagini în infraroşu sau realizate cu ajutorul razelor X, informează AFP.

Siteul http://closertovaneyck.kikirpa.be se adresează cercetătorilor, studenţilor, dar permite şi amatorilor sau simplilor curioşi să observe, cu un grad de detaliu imposibil de obţinut în mod obişnuit, picturile lui Jan Van Eyck, începând cu renumita ”Altarul mielului mistic din Gand”, conform agerpres .


Internauţii se pot deplasa cu ajutorul mouse-ului pe suprafaţa tabloului şi pot mări cele mai îndepărtate detalii până la punctul în care pot vizualiza fisurile care brăzdează suprafaţa, admira inelul fin de pe degetul ”Madonei cu copilul” şi ridurile care conferă expresiei cardinalului Albergati atât blândeţe, cât şi hotărâre şi inteligenţă.

Citește și : SUA decid sancțiunile împotriva Iranului

”Până acum, analiza sub microscop era un privilegiu excepţional, rezervat doar anumitor restauratori şi conservatorilor din muzee. Faptul că toată lumea are la dispoziţie această calitate a imaginii este o revoluţie”, a explicat Bart Fransen, responsabilul de proiect de la Institutul regal al patrimoniului artistic (IRPA) din Bruxelles, pentru agenţia de presă Belga.

Fiecare tablou este realizat prin intermediul macrofotografiei, dar şi cu clişee în infraroşu sau obţinute cu ajutorul razelor X care permit înţelegerea structurii din spatele tabloului, identificarea mai multor ”straturi” de pictură sau vizualizarea modificărilor substanţiale operate de-a lungul timpului.

Macrofotografie, infraroşu, raze X… diferitele ”versiuni” ale aceluiaşi tablou pot fi expuse faţă în faţă, pentru a le putea compara mai uşor şi pentru a vedea, dintr-o simplă privire, ce se ascunde în spatele suprafeţei.

Pentru moment, siteul cuprinde 20 de tablouri care provin de la 10 muzee europene (Gand, Bruges, Anvers, Rotterdam, dar şi Paris, Madrid, Vienne şi Francfort) şi un tablou de la National Gallery of Art din Washington.

Conţine multe instrumente practice sau amuzante care permit trimiterea rezultatelor observaţiilor pe email sau postarea imaginii – întregul tablou sau dar un detaliu – pe reţelele de socializare Facebook şi Twitter.

Iniţial, siteul însoţea campania de restaurare în desfăşurare pentru ”Adoraţia mielului mistic”, unul dintre cele mai celebre opere ale lui Jan Van Eyck, finalizată în 1432, şi cuprindea reproducerea tuturor celor 24 de panouri ale picturii, centimetru cu centimetru.

Succesul de care s-a bucurat siteul a făcut ca proiectul să se extindă şi la alte opere ale pictorului flamand din secolul al XV-lea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.