X

Peste 200 de foşti membri ai Căştilor Albastre în Srebrenica renunță la plângerea lor împotriva statului olandez

Mai mult de 200 de foşti membri ai Căştilor Albastre olandeze, însărcinaţi în 1995 cu protejarea enclavei musulmane Srebrenica din Bosnia, scena masacrului întrepins de forţele sârbe şi căruia i-au căzut victime 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci, au renunţat la plângerea lor împotriva statului olandez, a anunţat vineri avocatul lor, informează AFP, potrivit agerpres.

Circa 230 de foşti membri ai Căştilor Albastre olandeze au reclamat în 2017 statului olandez cel puţin 22.000 de euro compensaţii pentru fiecare. Ei susţineau că suferă în continuare de sechele traumatice şi de faptul că sunt stigmatizaţi în urma evenimentelor din 1995, atunci când au fost depăşiţi de forţele sârbe în timp ce trebuiau să apere o “zonă protejată” de ONU.

Citește și : Doi emisari ai lui Donald Trump evocă eforturile de pace ale SUA cu premierul israelian Netanyahu

Căştile Albastre le-au permis forţelor sârbe să evacueze civili refugiaţi în enclavă, însă, în zilele ce au urmat, circa 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani bosniaci au fost masacraţi, episod calificat drept genocid de justiţia internaţională.

Decizia lor a urmat anunţului făcut în ianuarie de ministrul olandez al apărării Ank Bijleveld privind declanşarea unei anchete asupra traumatismelor suferite de foşti membri ai Căştilor Albastre olandeze.

“Suntem suficient de încrezători că plângerea noastră merge în direcţia bună, în consecinţă renunţăm la reclamaţiile noastre”, a declarat avocatul Michael Ruperti pentru cotidianul olandez De Telegraaf.

Atunci când a declanşat urmăririle în 2017, Ruperti afirmase că oamenii pe care îi reprezintă “suferă încă prejudicii în toate aspectele existenţei lor şi că ei consideră că Ministerul Apărării ar trebui considerat responsabil”.

Ministerul nu şi-a publicat deocamdată raportul, însă săptămâna trecută Bijleveld a declarat că este vorba de “o anchetă importantă, care va aduce soluţii şi va contribui la reducerea acestor probleme”.

Ruperti a afirmat că nu era vorba de bani, ci de “a face presiuni asupra Ministerului Apărării, pentru ca acesta să înţeleagă că trebuie într-adevăr făcut ceva pentru a face dreptate acestui grup” de oameni.

Citește și : Donald Trump îi acuză pe democraţi că inventează „poveşti triste” despre copiii separaţi de părinţii lor la frontiera

În 2017, justiţia olandeză a declarat statul olandez responsabil de moartea a 350 de musulmani bosniaci în timpul masacrului din Srebrenica. Aceşti oameni au fost lăsaţi să plece de la baza lor în condiţiile în care riscau să fie masacraţi.

Fostul ministru olandez al apărării, Jeanine Hennis, a recunoscut în 2016 că militarii olandezi fuseseră trimişi în Bosnia pentru “o misiune nerealistă, în circumstanţe imposibile”.

Tags: bosniacastile albastrecivilienclavăONUSrebrenica
Categorii: Diaspora