X

2018, un an sângeros pentru jurnaliştii afgani. 17 dintre ei au fost ucişi!

Anul 2018 a reprezentat un nou an sângeros pentru jurnaliştii afgani, înregistrându-se 17 morţi şi peste o sută de cazuri de violenţă contra lucrătorilor din mediile de comunicare, a dezvăluit joi organizaţia non-guvernamentală Comitetul pentru Siguranţa Jurnaliştilor Afgani (AJSC), preluată de agenţia EFE, potrivit agerpres.

Potrivit bilanţului anual, prezentat la Kabul, cifra jurnaliştilor ucişi a scăzut faţă de 2017, care, cu 20 de morţi, a fost anul cu cele mai multe victime în rândul ziariştilor locali, de când AJSC a început să realizeze astfel de rapoarte, în 2013.

Citeşte şi: Poliţia mexicană a descoperit 20 de cadavre, majoritatea carbonizate

Organizaţia a precizat că alţi 15 jurnalişti au fost răniţi anul trecut şi s-au raportat 121 de cazuri de violenţă fizică şi intimidare, între care reţinere ilegală, ameninţări şi insulte.

Din aceste 121 de cazuri, în 41% vina aparţine talibanilor şi grupării jihadiste Stat Islamic, în 37% unor persoane în legătură cu guvernul, în 5% unor proprietari din presă, iar restul unor persoane neidentificate.

În 11% din cazurile contabilizate de ONG, victimele violenţei au fost femei.

Citeşte şi: Bărbatul, care ‘a plantat’ colete suspecte la ambasadele din Australia, a fost arestat

Cea mai mare parte a jurnaliştilor afgani şi-au pierdut viaţa în aceeaşi zi, 30 aprilie, când un dublu atentat sinucigaş în centrul capitalei Kabul, revendicat de gruparea Stat Islamic, a provocat moartea a 9 jurnalişti, între care şi un fotograf al agenţiei franceze AFP.

În aceeaşi zi, un jurnalist afgan care lucra pentru BBC a fost împuşcat mortal în sud-estul Afganistanului. 

Tags: AfganistanComitetul pentru siguranţa jurnaliştilor afgani (AJSC)jurnaliştikabul
Categorii: Știrile zilei