21 de ani de la primul summit intercoreean. Seulul cheamă Phenianul la dialog

Publicat:

Prim-ministrul sud-coreean a chemat marţi Phenianul să se angajeze în dialog cu Seulul în speranţa de a relansa procesul de pace blocat din Peninsula Coreea, relatează agenţia Yonhap, potrivit agerpres.

“Vă rog cu sinceritate să vă întoarceţi la masa dialogului şi a reconcilierii, pentru ca ceasul păcii în Peninsula Coreea să pornească din nou”, a declarat premierul Kim Boo-kyum la un eveniment la Seul marcând 21 de ani de la primul summit intercoreean din iunie 2000.


Citeşte şi: Canadienii nu vor să împartă vaccinurile cu alte ţări

Prim-ministrul sud-coreean s-a adresat liderului nord-coreean Kim Jong-un şi înalţilor oficiali de la Phenian.

Ziua de marţi marchează cea de-a 21-a aniversare a Declaraţiei din 15 iunie, adoptată în timpul summitului de la Phenian din 2000 între preşedintele de atunci al Coreei de Sud, Kim Dae-jung, şi liderul nord-coreean Kim Jong-il.

Relaţiile dintre cele două Corei au rămas reci după un summit fără un acord între Phenian şi Washington în februarie 2019, în timp ce Nordul nu a răspuns ofertelor de discuţii şi cooperare transfrontalieră.

Citeşte şi: Vaccinarea completă cu Pfizer sau AstraZeneca are o eficacitate de peste 90% împotriva spitalizărilor

Potrivit prim-ministrului sud-coreean, condiţiile pentru repornirea procesului de pace coreean sunt perfecte, într-o referire la rezultatele unui summit recent Seul-Washington, când preşedintele american Joe Biden a subliniat disponibilitatea Washingtonului de a se angaja diplomatic cu Phenianul şi de a face paşi pragmatici în scopul denuclearizării.

Premierul sud-coreean a chemat de asemenea la cooperare cu Nordul în proiecte de gestionare a pandemiei de COVID-19, precum şi la iniţiative “mici, dar importante”, precum reuniuni online ale membrilor de familie care au fost separaţi între cele două Corei după Războiul din Coreea din 1950-1953.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău

Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău Un automobil a luat foc din mers pe traseul Bălți-Chișinău în apropierea localității Coșcodeni din...

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare

Caz tragic la Criuleni. Un bărbat s-a înecat într-un lac de acumulare a apei pentru irigare Un bărbat de 38 de ani a decedat după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.