Antonio Guterres : Statele membre ale ONU trebuie să se pregătească pentru mari mișcări de imigranţi

Publicat:

Statele membre ale ONU trebuie să se pregătească pentru gestionarea unor largi mişcări de imigranţi, atrage atenţia secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, într-un raport făcut public joi, potrivit AFP.

“Există o nevoie urgentă pentru statele membre să dezvolte o strategie pentru gestionarea unor mari mişcări de imigranţi”, subliniază şeful ONU în acest document. Antonio Guterres adaugă faptul că există “suprapuneri evidente între această provocare şi mizele Pactului Mondial privind Imigranţii” aşteptat pentru 2018, conform agerpres .


Conform ONU, negocieri formale pe acest subiect urmează să înceapă în februarie, înaintea unei conferinţe interguvernamentale în decembrie în Maroc pentru a adopta un document. La sfârşitul lui 2017, SUA au anunţat că se retrag din elaborarea Pactului privind Imigranţii, din cauza unor dispoziţii contrare noii politici de imigraţie a lui Donald Trump.

Citește și : Theresa May avertizată cu privire la supraaglomerarea Serviciului Naţional de Asistenţă Medicală

În opinia secretarului general al ONU, trei elemente importante trebuie luate în considerare de statele membre în definirea unei strategii: o abordare umanitară axată pe apărarea drepturilor omului, resurse financiare pentru definirea statutului imigranţilor odată oferit primul ajutor umanitar şi găsirea unor opţiuni credibile pentru imigranţii care nu pot aspira la un statut de refugiaţi, fiind în acelaşi timp în imposibilitatea de a reveni în ţara lor de origine.

“Pactul Mondial este o oportunitate nu doar pentru statele membre, dar şi pentru sistemul ONU de a adopta o abordare mai ambiţioasă pentru gestionarea migraţiei”, mai afirmă Antonio Guterres în raportul său.

El precizează că prevede “consultări intense privind abordarea ONU faţă de migraţie pe întreg parcursul anului 2018”. Spre deosebire de chestiunea refugiaţilor, “nu există o capacitate centralizată a ONU pentru gestionarea migraţiei”, iar abordarea ONU pe acest subiect rămâne ‘fragmentată’, subliniază Antonio Guterres.

El mai face de asemenea apel să fie dezvoltată în rândul populaţiilor din întreaga lume o percepţie ‘pozitivă’ privind migraţia în cadrul statelor membre pentru a lupta, printre altele, împotriva xenofobiei şi discriminărilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Chișinăul se transformă în capitala voluntariatului, în perioada 7-13 octombrie. Ce activități urmează

Chișinăul se transformă în capitala voluntariatului, în perioada 7-13 octombrie. Ce activități urmează Chișinăul se transformă în capitala voluntariatului, în perioada 7-13 octombrie. Primăria capitalei...

Reuters: De ce alegerile din Moldova sunt mai importante decât par

Reuters: De ce alegerile din Moldova sunt mai importante decât par Situată între Ucraina şi România, stat membru al UE, Moldova a oscilat zeci de...

Modalitatea prin care poți călători prin toată lumea fără să dai niciun ban pe cazare

Modalitatea prin care poți călători prin toată lumea fără să dai niciun ban pe cazare Într-o economie dificilă, dominată de inflație și în care companiile...

Promo-LEX: 32 de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative în campania electorală

Promo-LEX: 32 de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative în campania electorală 32 de cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative, majoritatea vizând PAS...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.