X

22 de morţi în urma inundaţiilor subite în centrul Somaliei (OCHA)

Douăzeci şi două de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unor inundaţii subite în centrul Somaliei, care au afectat în total peste 460.000 de persoane, a anunţat duminică Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), potrivit AFP, scrie agerpres

Ploile abundente căzute la începutul săptămânii au făcut ca râul Shebelle să iasă din matcă, inundând drumurile şi clădirile din oraşul Beledweyne. Zeci de mii de locuitori au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, străbătând străzile inundate în căutarea unui adăpost.

Citește și : Doi francezi eliberaţi după o îndelungată detenţie în Iran; alţi patru rămân în detenţie – VIDEO

“Potrivit primelor estimări, inundaţiile şi viiturile din Somalia au afectat cel puţin 460.470 de persoane, dintre care circa 219.000 au fost strămutate (…) iar 22 au murit”, a declarat OCHA.

Apele au distrus locuinţe şi au devastat terenuri agricole, au luat animale, au dus la închiderea temporară a unor şcoli şi centre de sănătate şi au avariat drumuri, a explicat agenţia într-un raport de situaţie.

Dezastrul urmează unei secete record care a adus milioane de somalezi în pragul foametei, în timp ce ţara se confruntă, de asemenea, cu o insurecţie islamistă care durează de decenii.

Pentru mulţi locuitori, inundaţiile au devenit, din păcate, o încercare familiară, în condiţiile în care fenomenele meteorologice extreme devin tot mai frecvente şi mai intense din cauza schimbărilor climatice, susţin experţii.

“De fiecare dată când râul iese din albie, fugim”, a declarat pentru AFP o mamă a opt copii, în vârstă de 35 de ani, explicând că aceasta a fost a cincea oară când a fugit din calea viiturilor în Beledweyne.

Africa Centrală şi de Est au adesea de suferit de pe urma unor condiţii meteorologice extreme în timpul sezonului ploios.

La începutul acestei luni, 135 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 9.000 au rămas fără adăpost după ce ploile abundente înregistrate în Rwanda au provocat inundaţii şi alunecări de teren în mai multe regiuni, potrivit guvernului.

Citește și : Erdogan se confruntă cu cea mai mare provocare electorală din ultimele două decenii, în contextul ascensiunii opoziţiei

Săptămâna trecută, peste 400 de persoane au murit în urma ploilor torenţiale, a inundaţiilor şi a alunecărilor de teren din estul Republicii Democrate Congo (RDC), potrivit unui bilanţ comunicat de către un responsabil administrativ.

Tags: alunecari de terenBeledweyneOCHARwandaShebelle
Categorii: Știrile zilei