X

23.500 de bărbați ucraineni au intrat ilegal în R.Moldova pentru a fugi de război

23.500 de bărbați ucraineni au intrat ilegal în R.Moldova pentru a fugi de război

Aproximativ 23.500 de bărbați ucraineni au intrat ilegal în Repubilca Moldova, în perioada 24 februarie 2022 – 31 mai 2024, potrivit unor statistici obținute de Europa Liberă.

Bărbații, cu vârste între 18 și 59 de ani, au intrat în R. Moldova, traversând frontiera ilegal după invazia pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse. Aceștia au ocolit punctele de trecere a frontierei, dar ulterior s-au predat autorităților, deci ”ilegal” este în acest context o descriere ambiguă, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

O creștere a ritmului s-a observat în aprilie, după ce autoritățile ucrainene au modificat legislația și au micșorat vârsta de mobilizare, de la 27 la 25 de ani.

Autoritățile ucrainene nu ascund că, la peste 2 ani de la invazia rusească, entuziasmul patriotic din primele zile, care a făcut ca armata ucraineană să crească de la 260.000 la 700.000 de oameni, a scăzut considerabil, inclusiv din cauza pierderilor mari și a impasului de pe linia frontului. Efortul de mobilizare întâmpină dificultăți, iar bărbații apți de luptă se ascund, pentru a evita raziile tot mai frecvente ale autorităților militare pe străzi și în transportul public.

Ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klîmenko, a spus că, în fiecare zi, polițiștii de frontieră ucraineni rețin zeci de bărbați care încearcă să fugă din Ucraina, în direcția țărilor Uniunii Europene. Cei prinși riscă amenzi sau pedepse penale. „Unii vor să traverseze râurile Tisa sau Nistrul, alții trec prin păduri sau munți”, a precizat ministrul ucrainean.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Potrivit datelor Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, în România se mai află în prezent 80.000 de refugiați ucraineni, femei și bărbați, de toate vârstele.

Tags: MoldovarazboiRomaniaucraineni
Știrile zilei