X

25.000 de civili, refugiaţi din provincia siriană Idlib spre Turcia în ultimele două zile

Cel puţin 25.000 de civili s-au refugiat din regiunea Idlib, din nord-vestul Siriei, şi s-au îndreptat spre Turcia în ultimele două zile, a relatat duminică presa de stat din această ţară, în contextul în care forţele siriene şi ruse şi-au intensificat bombardamentele în regiune, scrie agerpres.

Turcia găzduieşte în prezent în jur de 3,7 milioane de refugiaţi sirieni şi se teme de un nou val din Idlib, unde alţi până la 3 milioane de sirieni trăiesc în ultimul teritoriu important controlat de insurgenţi.

Citește și : Peste 230 de presupuşi membri ai gangului MS-13, arestați într-o importantă operaţiune împotriva grupării

Ankara le-a cerut în mod repetat aliaţilor săi sprijin pentru găzduirea refugiaţilor.

Sute de oameni au fost ucişi în acest an în atacuri care au vizat provincia Idlib, conform agenţiilor ONU.

Deşi campania militară dusă de trupele regimului sirian şi aliaţii lor ruşi, lansată în aprilie, s-a redus în intensitate în august în urma unui armistiţiu fragil, echipe de salvare au anunţat că, vineri, şase oameni au murit în lovituri aeriene la Maarat al Numan, iar alţi 11 în sate din zonă.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a promis că va recuceri Idlib, provocând un nou exod spre Turcia. Joi, şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că 50.000 de oameni s-au refugiat din Idlib spre graniţa cu Turcia.

Duminică, agenţia Anadolu a relatat că, după ziua de joi, alţi 25.000 de sirieni din Idlib s-au îndreptat spre zone de la frontiera cu Turcia.

Potrivit Anadolu, aproximativ 205.000 de persoane au fost dislocate din casele lor din regiunea Idlib de la începutul lui noiembrie din cauza atacurilor forţele siriene şi ruse. Civilii s-au refugiat în zone din Siria cucerite de Turcia în operaţiunile sale militare anterioare sau în alte părţi din Idlib.

Citește și : Premierul Indiei a convocat o ședință de urgență pe fondul protestelor violente din țară

Turcia a întreprins trei ofensive în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde YPG, pe care o consideră grupare teroristă.

În cursul acestor operaţiuni, Ankara a cucerit teritorii unde intenţionează să instaleze refugiaţi sirieni aflaţi în prezent în Turcia.

Tags: bashar al assadbombardamenteciviliIdlibMaarat al-NumanRecep Tayyip Erdoganturcia
Categorii: Sinteze