25.000 de columbieni au rămas fără apă

Publicat:

Aproape 25.000 de locuitori din nord-estul Columbiei au rămas fără apă după un atac, atribuit gherilei ELN, asupra unui oleoduct în urma căruia un râu a fost poluat cu petrol, au anunţat marţi autorităţile, citate de AFP, potrivit agerpres.

Alimentarea cu apă a fost suspendată în localitatea Tibu, situată în apropierea frontierei cu Venezuela, din cauza deversării de petrol în râul cu acelaşi nume al oraşului.


Citește și: Conservatorii canadieni au câștigat alegerile din Alberta

Municipalitatea a declanşat un plan de urgenţă pentru a preîntâmpina orice penurie, camioane-cisternă urmând să meargă din casă în casă.

Potrivit primarului din localitate, alimentarea cu apă va putea fi reluată în circa 20 de zile, atunci când decontaminarea râului va fi încheiată.

Guvernul columbian suspectează că la originea atacului, produs duminică, se află gherila Armata de Eliberare Naţională (ELN).

În aceeaşi zi, ELN a anunţat un armistiţiu cu prilejul Săptămânii Sfinte în Columbia.

“Este cel de-al 14-lea atac de la începutul anului, ELN se află probabil la originea lui”, a declarat ministrul Apărării, Guillermo Botero, într-un comunicat.

Întrebat de jurnalişti asupra încetării unilaterale a ostilităţilor de către ELN, Botero a răspuns că nu a “crezut niciodată” în aceasta.

Ar fi cel de-al doilea atac asupra industriei petroliere în patru zile, a confirmat pentru AFP o sursă din cadrul companiei publice Ecopetrol.

Cu o lungime de aproximativ 780 de kilometri, oleoductul Cano Limon Covenas este al doilea cel mai mare din ţară.

Citește și: UE ‘regretă profund’ măsurile luate de americani împotriva Cubei

În mod istoric, ELN militează pentru naţionalizarea petrolului şi foloseşte extorcarea contra companiilor străine şi locale din domeniu.

De la sfârşitul negocierilor de pace, după atentatul sângeros din ianuarie, de la Bogota, atribuit acestei gherile, ELN a reluat ofensiva.

ELN, apărută în 1964 şi inspirată de revoluţionarul Ernesto Che Guevara, numără aproximativ 1.800 de luptători şi operează în circa o treime din cele 32 de departamente columbiene.

Gherila ELN este considerată ca fiind ultima din ţară, după dezarmarea Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) şi transformarea lor în partid politic în urma acordului de pace din 2016.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 19 iulie 2024

Horoscop 19 iulie 2024  Nativii din zodia Taur află veşti importante, în timp ce Peştii îşi găsesc liniştea, potrivit stiripesurse. Horoscop 19 iulie 2024 pentru...

VIDEO – Un cântec al lui Missy Elliott a fost trimis pe Venus de NASA

VIDEO - Un cântec al lui Missy Elliott a fost trimis pe Venus de NASA Un cântec al lui Missy Elliott a călătorit în spaţiu....

Serialele ‘Shogun’ şi ‘The Bear’ au primit cele mai multe nominalizări la premiile Emmy

Serialele 'Shogun' şi 'The Bear' au primit cele mai multe nominalizări la premiile Emmy Drama istorică ''Shogun'', o frescă epică a luptelor pentru putere în...

Armuriera filmului ‘Rust’ contestă condamnarea după anularea procesului lui Alec Baldwin

Armuriera filmului 'Rust' contestă condamnarea după anularea procesului lui Alec Baldwin La doar patru zile de la anularea spectaculoasă a procesului lui Alec Baldwin pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.