X

25 de avioane de luptă chineze au fost reperate în spaţiul aerian al Taiwanului

Taipeiul a declarat vineri că 25 de avioane de luptă chineze au fost reperate în spaţiul aerian al Taiwanului, această incursiune intervenind de Ziua Naţională a Chinei, marcată în această zi, potrivit dpa, scrie agerpres.  

Ministerul Apărării taiwanez a indicat că la acest raid au participat 25 de avioane de luptă – 18 avioane multirol J-16, patru avioane de vânătoare Su-30, două bombardiere H-6 şi un avion de transport Yun-8 – ale Armatei Populare Chineze de Eliberare.

Citește și : Mii de refugiaţi afgani se întorc acasă

Potrivit ministerului citat, Forţele aeriene taiwaneze au emis avertismente radio, iar sistemele lor de rachete de apărare aeriană au fost activate pentru a monitoriza acţiunile aparatelor chineze.

Această intruziune provocatoare a Chinei urmează uneia similare, care a implicat 24 de avioane de luptă chineze, la 23 septembrie, la scurt timp după ce Taiwanul depusese o cerere de aderare la Acordul Cuprinzător şi Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), un grup comercial reunind 11 naţiuni, notează dpa.

La 15 iunie, China a trimis 28 de avioane de luptă spre Zona de Identificare a Apărării Antiaeriene a Taiwanului (ADIZ). La 12 aprilie, Taipeiul a detectat 25 de avioane chineze militare intrând în partea de sud-vest a ADIZ.

Citește și : SUA limitează expulzările de imigranţi ilegali

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula democratică autonomă face parte din teritoriul său, potrivit dpa.

Tags: J-16Su-30TaipeitaiwanYun-8
Categorii: Știrile zilei