Istoricul şi activistul rus Iuri Dmitriev, condamnat la 15 ani de închisoare

Publicat:

Istoricul şi activistul în domeniul drepturilor omului Iuri Dmitriev, specialist în represiunea stalinistă, a fost condamnat luni la 15 ani de închisoare pentru violenţe sexuale asupra unui minor, un caz politic, potrivit susţinătorilor săi, informează AFP, potrivit agerpres.

Dmitriev, în vârstă de 65 de ani, personalitate reprezentativă a Memorial, un ONG care luptă pentru drepturile omului şi se consideră păstrătorul memoriei victimelor gulagurilor, trebuie să petreacă 15 ani într-o colonie penală, potrivit deciziei unui judecător din oraşul Petrozavodsk, nordul ţării, a relatat Interfax, citată de dpa.


Citește și : Anthony Fauci asigură că penuria de teste care se înregistrează în SUA va fi rezolvată în scurt timp

Istoricul rus a fost arestat în 2016 şi acuzat că şi-ar fi fotografiat dezbrăcată fiica adoptivă şi ar fi abuzat-o sexual. El mai este acuzat şi de posesie ilegală a unei arme. Dmitriev s-a apărat spunând că instantaneele aveau ca scop să imortalizeze creşterea fetiţei, iar în 2018 a fost achitat. Dar după mai multe înfăţişări, el a fost condamnat la 13 ani de închisoare, iar luni, sentinţa a fost crescută la 15 ani.

Dmitriev, ale cărui cercetări au făcut cunoscute publicului larg crimele comise în timpul dictatorului sovietic Iosif Stalin, a lucrat pentru cunoscuta organizaţie Memorial, aflată în vizorul justiţiei în Rusia.

Criticii Kremlinului cred că acest caz are o motivaţie politică, în contextul în care autorităţile încearcă să-l oprească pe Dmitriev să-şi continue cercetările.

Organizaţia Memorial a transmis că Dmitriev este “complet nevinovat”, şi însuşi istoricul, care fusese achitat în trecut de un alt tribunal, neagă acuzaţiile care i se aduc.

Uniunea Europeană a cerut eliberarea imediată a activistului, după verdictul iniţial din septembrie 2020.

În opinia a numeroase organizaţii neguvernamentale, Dmitriev plăteşte acum pentru cercetările sale cu privire la amploarea represiunii staliniste, o pagină de istorie a cărei importanţă Kremlinul se străduieşte să o bagatelizeze, căci vine în contradicţie cu discursul oficial privind eroismul şi măreţia Rusiei, moştenitoarea URSS, comentează AFP.

Citește și :Putin nu a precizat cum va reacţiona Rusia în cazul în care garanţiile de securitate solicitate nu vor fi acordate

Dmitriev a petrecut decenii la rând încercând să localizeze gropile comune şi să exhumeze rămăşiţele victimelor crimelor staliniste.

În mandatul lui Vladimir Putin, fost ofiţer al KGB, succesoarea poliţiilor politice ale lui Lenin şi Stalin, accesul la arhivele de stat pe aceste subiecte a fost considerabil restrâns, iar identităţile celor care au participat la epurări au fost clasificate drept secrete, mai scrie France Presse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.