26 de ofiţeri argentinieni sunt acuzaţi că şi-au torturat propriii soldaţi în Malvine

Publicat:

Un procuror argentinian a cerut arestarea şi inculparea a 26 de militari acuzaţi că şi-au torturat propriii soldaţi în timpul Războiului Malvinelor din 1982 pentru a pedepsi cazurile de indisciplină asociate cu lipsa de echipamente şi hrană, relatează joi France Presse, potrivit agerpres.

Dosarul se referă la 22 de presupuse cazuri de tortură imputate “Forţei Yapeyu”, staţionate pe Insula Mare a Malvinelor, denumită West Falkland de britanici, potrivit site-ului oficial al procurorilor federali argentinieni.


Citeşte şi: Israelul a atacat din aer ţinte Hamas în Fâşia Gaza

Faptele au fost comise în timpul războiului dintre Londra şi Buenos Aires din 1982 în legătură cu acest arhipelag din Atlanticul de Sud, invadat în aprilie de Argentina, condusă atunci de o dictatură (1976-1983), şi recăpătat după 74 de zile de Regatul Unit.

Procurorul federal din Rio Grande, în provincia Tierra del Fuego (Ţara de Foc, sudul Argentinei), Marcelo Bapoport, acuză autorităţile militare de a fi “ordonat şi comis acte de tortură împotriva recruţilor, folosită ca o metodă de a controla o presupusă indisciplină provocată de suferinţele soldaţilor din cauza lipsei de echipamente vestimentare şi de hrană”.

Conform procurorului, acestea sunt crime împotriva umanităţii care sunt imprescriptibile.

Veterani ce au luptat în Malvine denunţă de mult timp torturile la care erau supuşi soldaţii trimişi acolo, printre care aşa-zisele “înmormântări” în zăpadă. În iunie 2009, ei au obţinut în apel ca aproximativ 70 de militari să fie urmăriţi penal pentru 80 de cazuri de tortură.

Declasificarea în 2015 a arhivelor militare legate de conflictul din Malvine a relansat procedurile.

Majoritatea soldaţilor argentinieni erau recruţi, trimişi fără pregătire sau echipament adecvat în aceste insule care sunt poarta de acces spre Antarctica.

Citeşte şi: Atac subtil la Trump: Democraţia din SUA este ameninţată de minciuni

Malvinele se află la 400 de kilometri de coasta Argentinei şi la 12.700 de kilometri de Londra.

Ele încă sunt revendicate de Argentina, la peste treizeci de ani de la războiul fulger ce a provocat moartea a 649 de soldaţi argentinieni, 255 militari britanici şi trei localnici.

În 2013, aproape toate cele 3.000 de persoane care trăiau acolo s-au pronunţat într-un referendum de autodeterminare să rămână sub suveranitatea britanică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.